Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > 3.000 persones es manifesten a Madrid per a exigir la jubilació de les (...)

Tanquem Cofrents

3.000 persones es manifesten a Madrid per a exigir la jubilació de les nuclears

Tanquem Cofrents, Almaraz i la resta de nuclears!

dimarts 20 de juny de 2017, per  AE-Agró

El passat dissabte, 10 de juny, el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) convocà una manifestació a Madrid per a demanar el tancament de la central d’Almaraz i la resta de nuclears espanyoles. La manifestació comptà amb el suport de la plataforma valenciana Tanquem Cofrents, que es va desplaçar fins a la capital de l’Estat per a participar en la jornada antinuclear organitzada pel MIA. La manifestació va congregar a més de 3.000 persones de 125 organitzacions d’Espanya i Portugal, que van recórrer els carrers de Madrid per a exigir la jubilació de les obsoletes centrals nuclears espanyoles i la transició cap a un nou model energètic 100% renovable. A continuació reproduïm el manifest de la manifestació.

Tancar Almaraz i totes les altres. Volem ser 100% renovables!

La indústria nuclear ha manifestat les seues intencions d’allargar el funcionament de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys de disseny. Així, ENEL-Endesa, Iberdrola i Gas Natural-Fenosa podran sol·licitar la renovació dels permisos d’autorització de l’explotació entre el present any i el pròxim. La central nuclear d’Almaraz seria la primera a demanar l’ampliació a partir del 8 de juny; després d’ella vindria Vandellòs el 26 de juliol de 2017; Cofrents, el 20 de març de 2018; i Ascó I i II a partir del 2 d’octubre de 2018. L’única excepció serà Trillo, a partir del 17 de novembre de 2021.

El passat 30 de novembre, es va modificar el reglament del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per a desvincular la renovació del permís de funcionament del requisit de la revisió tècnica de seguretat de cada reactor, fet que obri la porta al govern del Partit Popular per a concedir permisos sense esta revisió de la seguretat.

Davant estes intencions de la indústria nuclear, el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i les organitzacions que, com la plataforma Tanquem Cofrents, donem suport a este manifest recordem que l’energia nuclear és una tecnologia que va ser desenvolupada per motius militars i el seu creixement només va ser possible gràcies al suport econòmic i polític dels governs, sent un pilar clau en la proliferació nuclear. Així, des del seu origen, la nuclear és una energia que es va convertir en una transferència contínua de recursos dels ciutadans a les grans multinacionals i els bancs.

L’energia nuclear, a més a més, és cara, bruta i perillosa. Els greus accidents ocorreguts a llarg de la seua història, com els de Harrisburg, Txernòbil o Fukushima, mostren amb claredat el risc que implica. Un risc sempre present que suposa enormes inversions econòmiques en matèria de seguretat i augmenten exponencialment el cost de l’energia nuclear. A més a més, la generació de milers de tones de residus radioactius, que mantenen la seua toxicitat durant milers d’anys, hipotequen de per vida les generacions futures. Tot això convertix a la nuclear en una energia massa costosa en termes socials, ambientals i energètics.

El funcionament fins als 60 anys de les centrals espanyoles suposa un risc inacceptable, ja que els accidents seran més probables en un parc nuclear envellit. La radioactivitat no coneix les fronteres, així que una fuita de qualsevol dels reactors a Almaraz, per exemple, podria afectar Portugal. Este allargament implicaria també un augment considerable dels residus radioactius a gestionar. Especialment els d’alta activitat que són perillosos durant centenars de milers d’anys i per als quals no hi ha una forma de gestió acceptable.

En este sentit, s’ha d’iniciar el desmantellament de la central de Garoña de forma immediata. A més a més de no concedir cap permís més per a perllongar el funcionament de les centrals. Precisament la central d’Almaraz serà la primera a sol·licitar esta pròrroga abans del proper 10 de juny. Una central els dos reactors de la qual tenen una potència equivalent a 5 vegades la de Garoña i que genera grans beneficis als seus propietaris (Iberdrola, Gas Natural i Endesa), tot i que la seua seguretat està degradada.

Tan sols un mes després de la sol·licitud per part d’Almaraz serà Vandellòs II a Tarragona qui demane el permís. Continuant amb Cofrents (València), Ascó (Tarragona) i Trillo (Guadalajara). L’única raó per a este allargament nuclear és continuar amb l’obtenció de beneficis milionaris a través de la factura elèctrica i altres subvencions pagades per la ciutadania. La seua mera existència suposa un enorme fre al desenvolupament de les energies renovables, que constitueixen l’autèntica garantia per a un sistema energètic 100% renovable. Per això, l’inici del seu desmantellament és un moment clau per a abordar un autèntic desenvolupament alternatiu per a les regions nuclears.

El projecte de construcció d’un cementeri nuclear a Villar de Cañas (Conca) en uns terrenys inapropiats, amb un risc geològic inassumible, és un altre dels despropòsits de l’actual govern, que mostra la incapacitat per a afrontar un debat transcendental com és el de la gestió d’estos residus altament perillosos. Un debat que ha estat ignorat a Salamanca on, tot i l’enorme oposició dels veïns i de la hipoteca que suposarà per a tot el camp del Yeltes, el CSN i els governs d’Espanya i de Castella i Lleó han donat els permisos per a l’única mina d’urani a cel obert d’Europa. Tant és així, que sense haver finalitzat tots els tràmits s’ha permés a la multinacional australiana Berkely arrasar el territori i talar alzines centenàries per a explotar un jaciment que no és rendible. Unes activitats que s’han d’aturar.

Davant d’estes intencions, les organitzacions, col·lectius i persones antinuclears sol•licitem aturar les ampliacions dels permisos de funcionament de les nuclears espanyoles i un calendari de tancament nuclear. Demanem al Parlament que aprove una Llei que fixe un calendari de tancament que pose fi a l’energia nuclear al nostre país. Exigim al Govern que no renove cap dels permisos a les centrals nuclears i que procedisca al desmantellament de Garoña. Reclamem que no es robe a la ciutadania este debat fonamental per a l’impuls d’un nou model energètic just i sostenible. Un model 100% renovable que només serà possible mitjançant l’abandonament de l’energia nuclear.

La plataforma plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Una onada antinuclear recorre el País Valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles