Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Descobrim el patrimoni natural de la Marjal dels Moros

Camp de Morvedre

Descobrim el patrimoni natural de la Marjal dels Moros

Posem en valor els espais mediambientals de Sagunt

dimecres 28 de juny de 2017, per  AE-Agró

Amb motiu de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat, Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de la capital del Camp de Morvedre t’hem convidat esta primavera a descobrir el patrimoni natural d’esta ciutat. Amb este objectiu, durant el mes de maig, hem convocat quatre excursions a diferents espais mediambientals de Sagunt. L’última cita del programa "Descobrix el teu Patrimoni Natural" va ser el passat 28 de maig, quan vam organitzar una visita guiada a la Marjal dels Moros i el Grau Vell. A més a més, durant els tres caps de setmana anteriors també vam visitar la Muntanya de Romeu, el Riu Palància i la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara.

Més de 50 persones es van congregar el passat diumenge 28 de maig al Grau Vell. El motiu? Doncs, participar en la quarta i última visita guiada del programa "Descobrix el teu Patrimoni Natural", una iniciativa d’Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt per a enriquir mediambientalment la candidatura de la capital del Camp de Morvedre a Patrimoni de la Humanitat. Esta esta ocasió, l’excursió va ser a la Marjal dels Moros, una de les joies ornitològiques del País Valencià.

La cita arrancà amb les explicacions de Quico Fernández, alcalde de Sagunt, sobre el projecte de rehabilitació i posada en valor del Grau Vell. Concretament, sobre la restauració de la torre i el magatzem portuari del Grau, que daten del segle XV i que es van construir com a sistema de defensa contra els atacs dels pirates i corsaris. El Grau sempre ha sigut un punt militar estratègic, com ho demostra també la presència de bateries i búnquers de la Guerra Civil.

Després de conéixer més a fons el patrimoni històric d’este racó del litoral saguntí, la visita guiada continuà per l’Assegador de la Mar fins a l’espectacular colònia nidificant d’aus de la Marjal dels Moros, on vam poder observar, entre altres espècies, xatracs d’albufera (Strena hirundo), carregades (Glareola pratincola), camallongues (Himantopus himantopus) i corriols camanegres (Charadrius alexandrinus).

Durant el recorregut vam caminar pel saladar d’esta zona humida, un dels millor conservats de la comarca del Camp de Morvedre, i vam explicar la xarxa hidràulica d’este aiguamoll, que ara s’estén entre Sagunt i Puçol, però que abans arribava fins a pràcticament la desembocadura del Barranc del Carraixet.

Amb esta visita guiada a la Marjal dels Moros finalitza el programa "Descobrix el teu Patrimoni Natural", que també ens ha portat a conéixer més a fons la Muntanya de Romeu, el Riu Palància i la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. En total, unes 300 persones han participat en estes quatre excursions, celebrades durant els diumenges del mes de maig. Des d’AE-Agró volem agrair a totes i tots la vostra participació en estes activitats i informar-vos que continuem treballant en la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat. Pam a pam, segur que ho aconseguirem!!!

Una primavera carregada d’activitats

A més a més de la visita guiada a la Marjal dels Moros del programa "Descobrix el teu Patrimoni Natural", el passat 28 de maig el col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre també va participar en el XXVIII Dia de la Bici de Sagunt, cita en la qual col·laborem i que portem impulsant des de la seua primera edició. Una altra cita en la qual participem des del seu origen i a la qual no podíem faltar va ser la XXII Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre, que enguany va ser a Quart de les Valls. I allí vam estar. Concretament el dissabte 3 de juny informant dels projectes i campanyes que desenvolupem per a l’estudi, la defensa i la conservació de la natura de la nostra comarca.

Un dels camps que treballem, per exemple, és la protecció del litoral, tal i com va explicar el nostre company Jorge Mateos en la taula redona "Present i futur de les nostres platges". Este debat, celebrat a Sagunt el divendres 9 de juny, formava part de les XVII Jornades sobre patrimoni natural del Camp de Morvedre i tenia com a objectiu analitzar el greu problema d’erosió litoral que patix la comarca i proposar alternatives per a la conservació de les nostres platges i els valors mediambientals.

Destacar, a més a més, que durant els mesos de maig i juny, la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre ha convocat quatre visites guiades a la Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà. Més de vuitanta veïns de Sagunt i turistes han participat en estes visites, que incloïen un passeig per la reserva de la Finca de Penya per a explicar els seus tresors naturals. Finalment, recordar-vos que també vam organitzar la Fira del Medi Ambient de Sagunt el passat diumenge 4 de juny, però el mal oratge ens va obligar a suspendre esta activitat, que s’ha ajornat fins a després de l’estiu.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Multitudinària marxa en defensa del Camp de Morvedre

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?