Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > La Marjal d’Almenara, de la desaparició a l’excel·lència (...)

Custòdia del Territori

La Marjal d’Almenara, de la desaparició a l’excel·lència mediambiental

Aconseguim ampliar la reserva de la Finca de Penya en esta zona humida que pròximament entrarà en la llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional

divendres 7 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Esta primavera la Marjal d’Almenara ha rebut dos grans notícies. La primera va ser l’aprovació per part del Consell de Ministres de la seua incorporació a la llista Ramsar, en la qual estan incloses les zones humides més importants del Planeta. I la segona ha sigut l’ampliació, a petició d’Acció Ecologista-Agró, de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya. Després de trenta anys treballant pam a pam, primer per a salvar i després per a conservar i potenciar els valors de la Marjal d’Almenara, des d’AE-Agró volem mostrar la nostra satisfacció per estes dues grans notícies. I, com no, agrair l’esforç de totes les persones que heu fet possible que este aiguamoll siga un referent d’excel·lència mediambiental.

En l’any 1990, la Marjal d’Almenara patia una greu crisi mediambiental que va portar a Acció Ecologista-Agró a desenvolupar diferents tipus de campanyes per a salvar esta zona humida, llavors amenaçada pels usos agrícoles insostenibles, la caça i per projectes urbanístics com la marina Puerto Corinto. I, des d’aleshores, no hem parat de lluitar per a defensar este meravellós aiguamoll. Durant les últimes tres dècades, per protegir la marjal, ens han insultat, ens han amenaçat, ens han punxat les rodes del cotxe i, fins i tot, han arribat a encanonar-nos amb l’escopeta. Però, ha pagat la pena, perquè el temps ens ha donat la raó i Almenara és, a dia de hui, una de les zones humides més valuoses del País Valencià i fins i tot del nostre Planeta.

El passat mes de maig, després d’anys d’espera, el Consell de Ministres aprovà la incorporació de la Marjal d’Almenara a la llista Ramsar, un catàleg internacional on estan les zones humides més importants de la Terra. Al nostre territori només estaven en esta llista els parcs naturals de l’Albufera de València, el Fondo d’Elx, les Llacunes de La Mata i Torrevieja, les Salines de Santa Pola, el Prat de Cabanes-Torreblanca i la Marjal de Pego-Oliva. Quan Ramsar done el seu vistiplau definitiu, també estarà Almenara, que serà la primera marjal valenciana inclosa en este catàleg sense ser parc natural.

Fins ara, este aiguamoll estava protegit pel Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i per la Xarxa Natura 2000, per ser ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) i LIC (Lloc d’Interés Comunitari). Estes dues figures de protecció europees (la ZEPA i el LIC) passen a ser ara, per mandat de la Unió Europea, una sola, la ZEC (Zona Especial de Conservació), que implica un pla de gestió i participació en el qual estem treballant per a aconseguir una protecció efectiva de la marjal.

La reserva de la Finca de Penya passa de 20 a 30 hectàrees

A més a més d’estes figures de protecció, també hi ha llocs estratègics d’esta zona humida que estan protegits com microrreserva de flora o reserva de fauna silvestre. Este és el cas, per exemple, de la Finca de Penya. Esta antiga finca d’arròs, que va ser adquirida durant el boom urbanístic per una promotora immobiliària, va ser salvada de la rajola per AE-Agró. Després, vam aconseguir la gestió dels seus terrenys gràcies a un acord de custòdia del territori, que va permetre la seua declaració com a reserva de fauna silvestre en l’any 2010. Esta primavera, gràcies a un altre acord de custòdia del territori, en este cas amb Inferco, hem aconseguit que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural amplie els límits de la reserva de 20 a 30 hectàrees.

Només des del passat mes d’abril, unes 300 persones han visitat amb AE-Agró esta reserva de fauna silvestre. Concretament durant les visites guiades al centre d’educació i voluntariat ambiental de La Casa Penya, on també hem celebrat una nova edició de l’Estiu Jove en juny, i amb motiu de l’excursió organitzada per la campanya "Descobrix el teu Patrimoni Natural". Paga la pena destacar que esta primavera també vam col·laborar en la caminada per la Marjal d’Almenara del projecte El Camí. Esta activitat va reunir a quasi un centenar de participants més, que van visitar l’Ullal de Cavanilles i l’Ullal de Quartons, dos llocs estratègics d’este aiguamoll que són propietat d’AE-Agró. Així que, durant els darrers mesos, quasi 500 persones han rebut el nostre missatge ecologista d’estima i passió per la natura i, especialment, per esta espectacular zona humida.

Gràcies a totes i tots pel vostre treball pam a pam

La conservació i posada en valor durant els darrers 30 anys de llocs estratègics de la marjal, com és el cas de la Finca de Penya, l’Ullal de Quartons, l’Ullal de Cavanilles o La Casa Penya, són un exemple de lluita ciutadana. I són també la base sobre la qual Almenara ha aconseguit entrar a formar part de la llista Ramsar. Sense el treball desinteressat de tantes persones que s’han implicat en l’estudi, la defensa i la conservació d’este aiguamoll, la Marjal d’Almenara no seria la meravellosa zona humida que és ara. Per això, des d’AE-Agró, entitat que ja gestiona més de 700 fanecades d’alt valor natural en esta zona humida, volem mostrar la nostra satisfacció per la seua inclusió en la llista Ramsar i per la recent ampliació de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya.

També volem agrair i reconéixer el treball pam a pam de tota la gent que heu fet possible que Almenara passe de la desaparició a l’excel·lència mediambiental. Per exemple, l’entusiasta grup de voluntaris locals i internacionals que esta primavera vos heu encarregat de censar els lliris blaus de la marjal (Iris xiphium). O els voluntaris que treballeu ara a la Finca de Penya per a desenvolupar el Projecte Emys, la principal iniciativa de ciència ciutadana del País Valencià per a la conservació de les nostres tortugues autòctones. O el grup de voluntaris sèniors que tots els dimarts veniu a La Casa Penya per a posar el vostre granet d’arena en la conservació d’este aiguamoll.

Moltes gràcies a totes i tots pel vostre esforç. El pròxim repte que tenim és aconseguir que la Conselleria de Medi Ambient i la resta d’administracions implicades en la gestió de la Gola de Quartell posen una nova turbina, que solucione tots els problemes de gestió hídrica que patim cada vegada que els temporals taponen esta connexió entre la mar i la marjal. Pam a pam i amb el vostre recolzament segur que ho aconseguim!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Thalictrum maritimum reconquerix la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles