Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Separar la matèrica orgànica, un hàbit que cal fomentar i consolidar

Camp de Morvedre

Separar la matèrica orgànica, un hàbit que cal fomentar i consolidar

Balanç de la campanya "Tot són beneficis" de l’Ajuntament de Sagunt

dilluns 17 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Segons informa l’Ajuntament de Sagunt, la campanya "Tot són beneficis" ha aconseguit arreplegar des de gener fins a juny més de 180.000 quilograms de matèria orgànica separada, amb un percentatge de residus impropis del 9%, xifra que es considera adequada per a generar compost de qualitat. Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre valorem positivament tant les accions de conscienciació realitzades com els resultats de la campanya. Però, recordem que açò només és el principi d’un llarg camí per a aconseguir fomentar i consolidar l’hàbit de separar la fracció orgànica, un dels principals reptes que afrontem en l’actualitat pel que respecta a la correcta gestió dels residus.

Segons les dades oficials de la Generalitat Valenciana, més del 60% dels residus sòlids urbans que entren en les plantes de tractament acaben finalment en abocadors. El motiu? Doncs, la mala o nul·la separació de la fracció orgànica, amb la qual les plantes han d’elaborar compost, dels residus anomenats impropis, o siga, dels materials que haurien d’anar als contenidors de reciclatge o que simplement no es poden reciclar ni transformar en compost.

Esta situació, a més a més de dificultar la generació de compost de qualitat, accelera el procés de colmatació dels abocadors i ha sigut utilitzada pels anteriors governs del PP per a justificar la seua aposta per la incineració de residus en cimenteres, una pràctica que implica greus problemes de contaminació atmosfèrica. Especialment pel que respecta a la salut humana i el Canvi Climàtic.

En un context actual com este, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre només podem valorar com a positiva la iniciativa de l’Ajuntament de Sagunt d’apostar per la separació selectiva de la matèria orgànica. Segons les dades facilitades per la corporació, des de gener a juny, la campanya "Tot són beneficis" ha arreplegat 180.000 quilograms de matèria orgànica separada, amb un percentatge de residus impropis del 9%, xifra que es considera adequada per a generar compost de qualitat.

La campanya s’ha centrat en els grans productors de residus (grans superfícies, centres educatius, l’hospital, mercats i supermercats, residències...) i en dos barris de la ciutat: Nord del Palància i 500 Viviendas. Des d’AE-Agró considerem que la campanya de conscienciació desenvolupada fins a la data ha sigut encertada, ja que s’ha apostat per accions directes i intensives amb cada sector implicat: xerrades, assessorament personal, entrevistes, enquestes, visites porta a porta, reunions informatives amb veïns...

Tanmateix, tot el treball realitzat fins ara no servirà de res si l’Ajuntament de Sagunt no continua apostant per la separació selectiva de la fracció orgànica i aconseguix persuadir, tant a grans productors com als ciutadans en general, dels seus beneficis. Especialment quant la campanya es generalitze amb la instal·lació del cinqué contenidor pels carrers de tota la població. Així que cal una acció continuada de divulgació i educació ambiental per part del consistori per a fomentar i consolidar l’hàbit de seleccionar i separar la matèria orgànica.

I no només des de la Regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sagunt. En esta campanya cal que s’implique la totalitat de la corporació municipal. I, fins i tot, altres administracions com la Diputació de València o la pròpia Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ja que la legislació europea ens obliga a instaurar sistemes de separació selectiva de la matèria orgànica. La Conselleria, tal i com està fent amb el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos, hauria de liderar i impulsar la separació de la fracció orgànica de mode transversal i adaptar i modificar el Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana.

Des d’AE-Agró considerem que Sagunt encara ha de recórrer un llarg camí per a arribar a ser un municipi exemplar en la gestió dels residus. Afortunadament, gràcies al treball dels diferents equips de govern de la ciutat i dels col·lectius ciutadans que portem anys lluitant per la separació selectiva de la fracció orgànica, la capital del Camp de Morvedre ja ha iniciat este camí. Però, cal continuar treballant, doncs l’arreplegada selectiva de matèria orgànica no té marxa arrere. I el seu èxit o el seu fracàs dependrà, en gran mesura, de si som capaços de convéncer els nostres veïns i veïnes dels seus beneficis i de la necessitat d’adquirir l’hàbit de separar correctament la fracció orgànica.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Lafarge-Holcim, premi Residu 2017

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles