Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Aliades en la Nit > Rates penades, aliades de la xufa i l’arròs

Aliades en la Nit

Rates penades, aliades de la xufa i l’arròs

Continuem treballant per a fomentar la presència de quiròpters en l’Horta i l’Albufera de València com a mesura de control biològic de les plagues agrícoles

dijous 27 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Este mes de juliol el projecte "Aliades en la Nit", iniciativa agroecològica impulsada per Roncadell i Acció Ecologista-Agró amb el suport de l’Ajuntament de València, ha participat en el Dia de l’Orxata i la Xufa i en el Festival Amfibi, celebrat al Parc Natural de l’Albufera. L’objectiu? Doncs, continuar divulgant els beneficis ambientals que ens presten les rates penades. Especialment el paper que juguen a l’Horta i l’Albufera com a controladores naturals de les plagues agrícoles de la xufa i l’arròs. Per este motiu, el projecte "Aliades en la Nit", que també compta amb la participació d’entitats com La Granja de Bitxos, està instal·lant refugis a l’Horta i l’Albufera de València per a fomentar la presència de quiròpters.

El passat divendres, 21 de juliol, el projecte "Aliades en la Nit" de Roncadell i Acció Ecologista-Agró va organitzar una xerrada-taller en el festival Amfibi, el certamen de les cultures i els paisatges de l’aigua que la Fundació Assut celebra al Parc Natural de l’Albufera de València des de 2011. La cita tenia com a repte explicar els objectius d’esta iniciativa agroecològica, que compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de València i que perseguix fomentar la presència de rates penades en els espais agrícoles periurbans del Cap i Casal.

Com vam explicar en el taller de l’Amfibi, realitzat a La Casa de la Demanà del Saler, les diferents espècies de quiròpters del nostre territori són unes magnífiques controladores naturals per a determinades plagues de l’arròs. Per exemple, per al cucat de l’arròs (Chilo suppresalis), tal i com ja s’ha demostrat científicament al Delta de l’Ebre. Per este motiu, el projecte "Aliades en la Nit", que té com a col·laboradors a entitats com La Granja de Bitxos, la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades), Càdec o la Universitat Politècnica de València (UPV), està instal·lant refugis per a rates penades en l’Albufera.

Altra entitat col·laboradora del projecte és la Denominació d’Origen Xufa de València, que el passat dissabte 8 de juliol va celebrar el Dia de l’Orxata i la Xufa a la Plaça de l’Ajuntament del Cap i Cassal. En esta cita també vam participar per a explicar que els quiròpters són uns potencials controladors de les plagues agrícoles de la xufa. Concretament d’un lepidòpter barrinador de la xufa: el Bactra bactrana. Per això, igual que estem fent a l’Albufera, també estem col·locant refugis en l’Horta de València.

Fins al moment portem instal·lats uns 40 refugis. On? Doncs, per exemple, en l’Albufera els hem col·locat en els tancats de la Comunitat de Regants del Túria, en el Tancat del Racó de l’Olla i en la Casa Forestal del Saler gràcies a la col·laboració dels propietaris d’estos edificis, als quals agraïm la seua implicació en el projecte. Amb estos refugis volem facilitar la presència de les rates penades, ja que cada vegada tenen menys forats on establir les seues colònies de cria.

A més a més, també estem censant les poblacions de quiròpters en l’Horta i l’Albufera de València per a avaluar el seu estat de conservació i poder realitzar un seguiment a mig i llarg termini. Per ara, estem ubicant gran part dels refugis en zones on ja hem pogut constatar l’existència de colònies de cria amb l’objectiu d’ampliar estes poblacions de rates penades. Per exemple, estem col·locant refugis junt a altres instal·lats anys enrere per Roncadell o la Conselleria de Medi Ambient i que ja es troben ocupats.

Amb el projecte "Aliades en la Nit" des d’AE-Agró apostem per l’agroecologia. O siga, per la conservació dels valors naturals dels espais agrícoles i periurbans de les ciutats, pel foment dels serveis ambientals que ens presta la fauna auxiliar i per una agricultura respectuosa amb el territori. Amb esta iniciativa agroecològica estem segurs que aconseguirem ampliar les colònies de quiròpters i afavorir el control biològic de plagues agrícoles. I així demostrar que les rates penades, a pesar de la immerescuda mala fama que tenen, són unes grans aliades per als cultius de la xufa i l’arròs, dos dels productes més emblemàtics del camp valencià.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Rates penades a la Fira Alternativa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?