Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Garoña: un obstacle menys per a tancar Cofrents

Tanquem Cofrents

Garoña: un obstacle menys per a tancar Cofrents

Celebrem que per fi el Govern i les grans companyies elèctriques han decidit tancar la central nuclear més vella i perillosa d’Espanya

dimarts 22 d’agost de 2017, per  AE-Agró

Des de la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa a col·lectius ecologistes, associacions ciutadanes i sindicats, celebrem el tancament de la central nuclear de Garoña. Però, considerem que encara no és prou perquè queden altres 7 centrals nuclears en funcionament a l’Estat espanyol i totes tenen massa anys i suposen un greu perill per al país. A més a més no podem oblidar-nos dels residus radioactius biocides que va a deixar la indústria nuclear com a herència per a milers d’anys, un greu problema per al qual encara no hi ha solucions. El tancament de Garoña ens dóna la raó als ecologistes i ens anima a intensificar els esforços per a tancar totes les centrals nuclears. Tanquem Cofrents i totes les demés!!!

La central nuclear de Cofrents té 1.092 MWe de potència i està situada a sols 63 km de València i 75 d’Albacete i cada any de funcionament extra resulta més perillosa i deixa més tones de residus. A Iberdrola, l’empresa propietària, li produïx milers de milions d’euros de beneficis. Però, ens fica en perill a 5 milions de valencians, 2 milions de castellà-manxecs i moltes més persones si ocorre un accident com els de Fukushima o Txernòbil. I els residus radioactius que genera seran perillosos durant milers d’anys i es deixaran com a herència maleïda a les generacions futures...

Tot això resulta encara més greu i criticable si tenim en compte que ja existeixen alternatives viables ecològica i econòmicament per a generar l’electricitat que consumim: l’eficiència i les energies renovables. Si apliquem les tècniques existents per a millorar l’eficiència de màquines i processos, podem estalviar fàcilment fins a un 20% del consum energètic sense perdre qualitat ni nivell de vida. I si apliquem les energies renovables a fons, podem anar substituint ràpidament fins el 80% del consum energètic actual.

Insistim, nosaltres som pobres en combustibles fòssils, energia hidràulica, fins i tot en urani, però en canvi som molt rics en energia solar i tenim de sobra per autoabastir-nos: 1.600 kwh/m2·any. Bastaria amb uns 10 m2 de plaques fotovoltaiques per cada valencià per a substituir l’energia elèctrica que produïx Cofrents i, així, serien fins i tot rentables perquè resulten ja més barates que l’electricitat convencional. Per això legislen en contra. Per altra banda, els mòduls solars de calfar aigua ja poden substituir els antiquats termos elèctrics i s’amortitzen en 4 anys i no tenen traves legals ni burocràtiques.

Sols necessitem que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura, no en les corporacions elèctriques, com han fet fins ara. Tenim l’exemple de països com Alemanya, que amb molt menys Sol ha instal·lat 8 vegades més plaques solars que Espanya i paral·lelament està tancant totes les seues centrals nuclears, l’última en 2022.

Per tot això, 31 municipis de la Comunitat Valenciana i de Castella-La Manxa han demanat ja el tancament de la central nuclear de Cofrents: L’Alcúdia (V), Alberic (V), La Pobla Llarga (V), Alzira (V), Cullera (V), Corbera (V), Vall d’Uixó (CS), Xest (V), Sagunt (V), Alcoi (A), Burjassot (V), Carcelén (AB), Benetússer (V), Carcaixent (V), Catarroja (V), Xirivella (V), Manuel (V), Albalat (V), Callosa d’en Sarrià (A), Benifairó de les Valls (V), Alacant (A), Puçol (V), Guadassuar (V), Sueca (V), València (V), Casas Ibáñez (CR), La Barraca (V), La Recueja (AB), Madrigueras (AB), Carlet (V), Villamalea AB) i Vila Real (CS), de moment, perquè la campanya continua i esperem que la moció arribe a més ajuntaments.

També el Parlament Valencià va aprovar una proposta no de llei semblant, demanant el tancament definitiu de la central nuclear quan expire l’actual permís, en 2021. Ha sigut la primera vegada que esta institució s’ha pronunciat així, sense excuses ni pal·liatius.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Associació pel Medi Ambient i contra el Canvi Climàtic (AMA), Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA). Ara, amb Garoña tancada definitivament, la plataforma haurà de reunir-se després de l’estiu i decidir com continuar la tasca reiniciada enguany per a també tancar Cofrents. Nuclear? No, gràcies!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : 3.000 persones es manifesten a Madrid per a exigir la jubilació de les nuclears

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles