Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Nova jornada de voluntariat submarí per a conservar la posidònia (...)

Camp de Morvedre

Nova jornada de voluntariat submarí per a conservar la posidònia d’Almardà

Constatem durant l’estudi la mort massiva de nacres en el litoral de Sagunt

dimecres 23 d’agost de 2017, per  AE-Agró

Per segon estiu consecutiu, el passat diumenge, 20 d’agost, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre organitzà un voluntariat submarí per a realitzar el seguiment i control de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) de la platja d’Almardà de Sagunt. El repte del projecte, que s’emmarca dins del programa POSIMED i que compta amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos, és repetir anualment esta jornada per a assegurar a mig i llarg termini la correcta conservació de la praderia de posidònia d’Almardà. Enguany, com a dada destacada de l’estudi, cal lamentar que totes les nacres (Pinna nobilis) localitzades durant la immersió estaven mortes.

Fins a la dècada dels anys 70 del segle passat, una espectacular praderia marina de posidònia (Posidonia oceanica) s’estenia des de Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre, València) fins a la localitat d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Però, a causa del pas de vaixells d’arrossegament i de la contaminació de l’emissari submarí de Canet, ara només ens queda un xicotet vestigi de la gran praderia de posidònia del Camp de Morvedre. Concretament, davant de la platja d’Almardà de Sagunt.

Per a assegurar la correcta conservació d’este tresor mediambiental que amaga la nostra mar, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va posar en marxa l’estiu passat un projecte de voluntariat submarí per a realitzar el seguiment i control de la praderia de posidònia d’Almardà. Com? Doncs, realitzant una immersió anual, amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos, per a mesurar, amb la metodologia de treball del programa POSIMED, la densitat dels feixos de posidònia i també la densitat de cobertura del sòl per part de la praderia.

Enguany la jornada de seguiment de la posidònia d’Almardà es va realitzar el passat diumenge, 20 d’agost, i va comptar amb la participació de cinc submarinistes. En principi, el resultat d’esta jornada de ciència ciutadana va ser prou positiu pel que respecta. Tanmateix, per a la correcta conservació a mig i llarg termini d’esta praderia fan falta més dades: cinc anys d’estudi per a tindre una tendència de creixement o decreixement i deu per a poder obtindre resultats fiables. Per això, AE-Agró repetirà anualment este voluntariat submarí per a custodiar i vigilar la praderia de posidònia d’Almardà.

Mortaldat massiva de nacres al litoral del Camp de Morvedre

A més a més d’arreplegar dades per a l’estudi de la posidònia d’Almardà, la immersió del passat diumenge també va servir per a constatar la mort massiva de nacres (Pinna nobilis) en el litoral de Sagunt. Ningun dels cinc bussos que van participar en el voluntariat submarí va trobar cap exemplar viu d’esta espècie endèmica de la Mediterrània i que és un dels mol·luscos més grans del Planeta. Com tampoc no han localitzat cap nacra viva en la resta del litoral del Camp de Morvedre durant les diferents immersions que han realitzat a títol personal durant l’estiu.

El motiu? Doncs, un paràsit que està exterminant a Andalusia, Múrcia, les Illes Balears i el País Valencià esta espècie de bivalve, que arriba a viure 30 anys i mesurar fins a 120 centímetres. La delicada situació que travessa actualment la Pinna nobilis ha obligat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a declarar enguany esta espècie "en perill d’extinció" i "situació crítica" a l’Estat espanyol. Des d’AE-Agró esperem que es puga revertir l’estat de conservació de la nacra i així salvar una de les joies naturals de la nostra mar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Separar la matèrica orgànica, un hàbit que cal fomentar i consolidar

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?