Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Jalance

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Jalance

Localitzades quatre Mauremys leprosa en el Riu Xúquer

dijous 24 d’agost de 2017, per  AE-Agró

Per tercer any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat este estiu a Jalance per a estudiar la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en el Riu Xúquer al seu pas per esta localitat de La Vall d’Aiora-Cofrents. Enguany, els 15 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana han trobat quatre exemplars de tortuga d’aigua ibèrica. Concretament dos femelles adultes, que ja havien sigut censades en les edicions anteriors, i dos nous mascles, un d’ells jove. Des de 2015, quan el Projecte Emys va descobrir esta població de Mauremys leprosa en el Riu Xúquer, AE-Agró ha censat a Jalance un total de 30 individus d’esta espècie autòctona.

Del 28 al 30 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha organitzat el tercer cens intensiu de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) a la localitat de Jalance (La Vall d’Aiora-Cofrents, València). Esta iniciativa de ciència ciutadana s’ha desenvolupat en un tram del Riu Xúquer on els Projecte Emys va descobrir en 2015 una nova població de Mauremys leprosa. En esta edició, que ha comptat amb la participació de quinze voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, només s’ha pogut localitzar durant el cens intensiu una femella adulta de tortuga d’aigua ibèrica, que ja va ser censada en 2015.

Afortunadament, durant les jornades de seguiment i cens realitzades durant la primera quinzena d’agost, el Projecte Emys ha trobat tres exemplars més de Mauremys leprosa al Xúquer: una altra femella adulta, ja censada l’estiu passat, i dos nous mascles, un d’ells jove. Així i tot, enguany ha sigut l’edició amb menys captures, ja que en 2015 es van censar deset tortugues d’aigua ibèriques i en 2016 onze. Paga la pena destacar que, com en les dues edicions anteriors, no s’ha localitzat cap tortuga exòtica a Jalance.

Des de 2015, quan el Projecte Emys va descobrir esta població de tortugues d’aigua ibèriques en el Xúquer, AE-Agró ha censat a Jalance un total de 30 Mauremys leprosa. Concretament onze femelles, dues d’elles recapturades enguany, quinze mascles i quatre juvenils sense sexar per la seua curta edat. El pròxim any tornarem a Jalance per a continuar amb esta iniciativa de ciència ciutadana i, si persistix la tendència a la baixa del nombre de captures, buscar les possibles causes i aplicar mesures per a conservar esta població de tortugues d’aigua ibèriques.

A més a més de la població de Mauremys leprosa del Riu Xúquer al seu pas per Jalance, esta temporada 2017 el Projecte Emys d’AE-Agró també ha censat les poblacions de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva i el Riu Canyoles al seu pas per Montesa.

Actualment, els voluntaris del Projecte Emys treballen en el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques del Riu Canyoles al seu pas per Moixent i pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana també viatjarà al Barranc del Carraixet i al Barranc del Pelós. Si vols participar com a voluntari i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe 2016

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?