Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Aliades en la Nit > Rates penades per a una agricultura més ecològica

Aliades en la Nit

Rates penades per a una agricultura més ecològica

Continuem amb les activitats de difusió i promoció del projecte "Aliades en la Nit"

divendres 13 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

El passat mes de setembre, el projecte "Aliades en la Nit" va participar en la setena edició de BioCultura València i en les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles", celebrades també al Cap i Casal. A més a més, esta iniciativa agroecològica d’Acció Ecologista-Agró i Roncadell, que compta amb el suport de l’Ajuntament de València, va visitar el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera) i les festes patronals de la carrera de Font d’en Corts. L’objectiu de totes estes activitats? Doncs, explicar com les rates penades ens poden ajudar a desenvolupar una agricultura més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ja que els quiròpters són uns magnífics "insecticides" naturals contra les plagues de l’arròs i la xufa.

"Promoció de la fauna auxiliar en la transició agroecològica". Este era el títol de la xerrada del projecte "Aliades en la Nit" que Acció Ecologista-Agró va oferir a la setena edició de BioCultura València, la fira de productes ecològics i consum responsable més important d’Espanya. La cita va ser el dissabte 30 de setembre i vam compartir "escenari" amb la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), que va presentar el Projecte Mussols.

Com vam explicar ambdues entitats a BioCultura, les rates penades i els rapinyaires nocturns ens presten un gran servei ambiental: el control biològic de plagues. Les rates penades, d’insectes. I els rapinyaires nocturns, de xicotets mamífers, com per exemple ratolins. Per això, amb el foment de les seues poblacions no només millorem la biodiversitat dels espais agrícoles, sinó que també aconseguim reduir l’ús de productes fitosanitaris. I així, afavorim una agricultura més sostenible i respectuosa amb la natura.

A més a més de BioCultura, el passat mes de setembre el projecte "Aliades en la Nit" també va participar en les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles". Concretament amb una microponència el dissabte 16 de setembre per a promocionar esta iniciativa agroecològica d’AE-Agró i Roncadell, que compta amb el suport de l’Ajuntament de València. Durant la microponència vam incidir en com les rates penades ens ajuden a controlar les plagues de l’arròs i la xufa, a posar en valor els espais agrícoles com a entorns naturals i a millorar així la qualitat de vida dels llauradors i dels habitants de la perifèria agrícola de la capital del Túria.

Finalment comentar que el projecte "Aliades en la Nit" també ha visitat el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera) i les festes patronals de la carrera de Font d’en Corts. En este meravellós racó d’horta, ubicat al sud de la ciutat de València, vam realitzar un taller de construcció de refugis per a rates penades el divendres 4 d’agost. Es tracta d’una zona amb moltes possibilitats mediambientals, ja que combina una xarxa històrica de séquies amb construccions tradicionals i grans arbres per a albergar tot tipus de biodiversitat.

Pel que respecta a l’activitat del Tancat de la Pipa, celebrada el passat 22 de setembre, destacar la presència de Miguel Ángel Monsalve, company de Roncadell i membre de la SECEMU, l’Associació Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades. Amb ell vam compartir esta jornada, una de les activitats estrela del programa d’ús públic Tancat de la Pipa, àrea de reserva de l’Albufera de València on AE-Agró té instal·lats diferents models de refugis per a quiròpters. En un d’ells este estiu hem arribat a censar 185 rates penades de cabrera (Pipistrellus pygmaeus), que segur que mantenen a ratlla al cucat de l’arròs en este indret del parc natural.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Rates penades a la Fira Alternativa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?