Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > Les rates penades comencen a ocupar els refugis instal·lats a (...)

Horta Nord

Les rates penades comencen a ocupar els refugis instal·lats a Puçol

Detectem activitat de les nostres aliades nocturnes en 7 de les 17 caixes-niu que vam col·locar en 2016 com a mesura de control contra les plagues de mosquits

dimecres 25 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

El passat divendres, 20 d’octubre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va celebrar a Puçol "El Capvespre de les Rates Penades". Esta activitat, organitzada amb l’Ajuntament de Puçol i La Granja de Bitxos, va congregar a quasi 30 persones que van descobrir el gran benefici ambiental que ens oferixen els quiròpters: el control natural de les plagues d’insectes. Per este motiu, en 2016, AE-Agró va instal·lar en esta localitat 17 caixes-niu com a mesura contra els mosquits. I, en només un any, les rates penades ja han començat a utilitzar 7 d’estos refugis. Ara, AE-Agró vol col·locar 20 més i estem buscant a veïns de Puçol que vulguen instal·lar caixes-niu per a les nostres aliades nocturnes en la seua casa.

Cada rata penada pot menjar-se en només una nit més de 600 insectes. Alguns estudis, fins i tot, eleven esta xifra fins a 3.000. I, afortunadament per als humans, els mosquits són un dels plats estrela de la seua dieta. Però, per desgràcia, les espècies de quiròpters estan en declivi per l’ús massiu de productes fitosanitaris i per la manca de forats on instal·lar les seues colònies de cria. Per este motiu, en 2016, Acció Ecologista-Agró, l’Ajuntament de Puçol i La Granja de Bitxos van col·locar 17 caixes-niu per a les nostres aliades nocturnes en esta localitat de l’Horta Nord.

On? Doncs, en diferents edificis públics del poble. Per exemple, l’ajuntament, el poliesportiu, el Mas de Mur, la prefectura de la Policia Local, l’institut d’ensenyament secundari, l’Espai Voramar, la residència de la tercera edat... A més a més, s’han instal·lat refugis en cases particulars de veïnes i veïns que s’han sumat al projecte. I, a més a més, s’ha comptat amb la col·laboració de la SAT L’Horta i la SAT La Marjal, societats agràries de transformació que van cedir edificis de la seua propietat per a col·locar caixes-niu en l’Horta.

El resultat de l’ocupació d’estos refugis es va presentar el passat divendres, 20 d’octubre, durant "El Capvespre de les Rates Penades". Esta activitat, que va reunir a una trentena de participants, es va realitzar per la vereda del Camí La Mar de Puçol, un dels llocs estratègics on s’han instal·lat les caixes-niu. En total, durant el primer any de vida d’este projecte, les nostres aliades nocturnes han utilitzat 7 dels 17 refugis, 2 d’ells col·locats en el Camí La Mar. El passat divendres, fins i tot, vam vore eixir a un quiròpter de la seua nova llar. Concretament, una rata penada de cabrera (Pipistrellus pigmaeus). A més a més, vam "sentir" altres individus amb un detector d’ultrasons.

Per ara, pel que respecta al control de mosquits, el projecte encara ha de créixer molt més per a ser realment efectiu. Actualment, la caixa-niu on hem trobat una major ocupació tenia 5 rates penades. I cada refugi pot arribar a albergar més de 30 exemplars. Però, el primer pas ja està fet i les xifres d’ocupació de les caixes-niu (7 de 17) són prou positives per a portar només un any en funcionament.

Per este motiu, entre 2017 i 2018, AE-Agró vol ampliar la xarxa de refugis per a quiròpters en este municipi. Comptem ja amb el suport de I’Ajuntament de Puçol i l’ajuda de La Granja de Bitxos. Però, per a assolir este nou repte, necessitem la col·laboració ciutadana. Tenim 20 caixes-niu més per a les nostres aliades nocturnes contra els mosquits. I estem buscant a veïnes i veins de Puçol que vulguen instal·lar-les en la seua casa. Si estàs interessat a col·laborar amb este projecte, pots telefonar al 691 077 424 o vindre a les activitats que tenim programades esta tardor al Paratge Natural Municipal de La Costera. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Amigues de la nit

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles