Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Aliades en la Nit > Rates penades per a sembrar biodiversitat

Aliades en la Nit

Rates penades per a sembrar biodiversitat

Continuem amb la difusió i la promoció del projecte "Aliades en la Nit"

dimarts 7 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat 29 d’octubre el projecte "Aliades en la Nit" va participar a la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià. La cita va ser a Borbotó, on vam realitzar un taller de construcció de refugis per a rates penades i vam explicar com ens ajuden estos xicotets mamífers voladors a controlar plagues agrícoles. Concretament la del cucat de l’arròs (Chilo suppresalis) i la del lepidòpter barrinador de la xufa Bactra bactrana. Per este motiu, Acció Ecologista-Agró i Roncadell estem fomentant, amb el suport de l’Ajuntament de València, la presència de rates penades com a "insecticides natural" a l’Horta i l’Albufera. Com? Doncs, instal·lant caixes-niu com les que vam construir al taller de Borbotó.

La Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià és una trobada anual de persones que valoren i promouen les varietats locals i autòctones. És un esdeveniment per a compartir informació, llavors, coneixements, preocupacions, idees i projectes per a estimular la conservació de les varietats tradicionals i fomentar el seu reconeixement social, cultural i patrimonial des de l’òptica de l’agoecologia.

La cinquena edició d’esta fira es va celebrar a la ciutat de València, Carpesa i Borbotó els dies 27, 28 i 29 d’octubre. I, entre altres iniciatives, comptà amb la participació del projecte "Aliades en la Nit", que va realitzar el diumenge 29 d’octubre un taller de construcció de refugis per a rates penades a la Plaça de la Patrona de Borbotó.

Com vam explicar en l’activitat, durant 2017 Acció Ecologista-Agró i Roncadell estem instal·lant, amb el suport de l’Ajuntament de València, caixes-niu per a quiròpters a l’Horta i l’Albufera. L’objectiu és fomentar la presència d’estos xicotets mamífers voladors, que són uns magnífics "insecticides naturals" contra el cucat de l’arròs (Chilo suppresalis) i el Bactra bactrana, un lepidòpter barrinador de la xufa.

Per a desenvolupar esta iniciativa agroecològica comptem també amb la col·laboració de diferents entitats: La Granja de Bitxos, la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades), Càdec, la Denominació d’Origen Xufa de València, Elytra Agroscience Services la Universitat Politècnica de València (UPV) i agricultors com la Comunitat de Regants del Túria.

Des de l’inici del projecte, a més a més de la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià, hem participat ja en altres esdeveniments per a promocionar i donar-li difusió. Concretament a BioCultura, les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles", les festes patronals de la carrera de Font d’en Corts, el Tancat de la Pipa, el Dia de l’Orxata i la Xufa, el Festival Amfibi, la Fira Alternativa, el mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça", la Marxa Escolar per l’Horta i la Setmana Cultural de Castellar-L’Oliveral.

La pròxima cita serà a finals de novembre, quan celebrarem un congrés científic a València amb experts en quiròpters. Aprofitarem l’oportunitat per a presentar els resultats d’esta iniciativa agroecològica i per a animar a més ajuntaments i entitats a sembrar biodiversitat, apostant per les rates penades com alternativa natural als fitosanitaris en el control de les plagues agrícoles.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Rates penades, aliades nocturnes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?