Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Almansa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Almansa

Viatgem a Castella-La Manxa a la recerca de tortugues d’aigua ibèriques

dimarts 21 de novembre de 2017, per  AE-Agró

Esta temporada el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha creuat les fronteres del País Valencià per a viatjar fins a Castella-La Manxa. Concretament fins a Almansa, a la província d’Albacete, on companys del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera han impulsat una prospecció amb voluntaris locals i l’ajuntament d’este municipi manxec per a cercar tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). On? Doncs en tres punts de l’entorn del Pantà d’Almansa: la Llacuna del Vincle, la Bassa de la Casa dels Valencians i la Rambla dels Molins. Tanmateix, durant el seguiment, realitzat entre juny i octubre de 2017 amb trampes flotants d’esquer, no hem pogut localitzar cap tortuga, ni autòctona ni exòtica.

En la tardor de 2016, durant uns treballs de neteja de vegetació en l’entorn del Pantà d’Almansa, es va trobar un juvenil de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Per este motiu, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va decidir demanar permís a la Junta de Castella-La Manxa per a realitzar una prospecció del Projecte Emys en diferents punts pròxims a este embassament.

Concretament en tres. Primer, a la Llacuna del Vincle, una antiga pedrera al sud del pantà, on es van instal·lar dos trampes flotants d’esquer en el mes de juny. Després, a finals de juny, a la Bassa de la Casa dels Valencians, ubicada molt a prop d’on es va trobar el juvenil de Mauremys leprosa l’any passat. I, finalment, a la Rambla dels Molins, on vam col·locar les trampes en cinc llocs diferents entre setembre i octubre.

Durant este seguiment del Projecte Emys vam trobar 14 crancs americans (Procambarus clarki), 13 barbs del Segura (Luciobarbus sclateri), 3 serps pudentes (Natrix maura) i una granota verda (Pelophylax perezi). Però, cap tortuga, ni autòctona ni exòtica. Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de l’Ajuntament d’Almansa i la del voluntaris locals Antonio Guillén, Alfredo Martínez i Daniel Iniesta, als qual animem a continuar treballant en la cerca i conservació de les Mauremys leprosa.

Paga la pena destacar que, a més a més d’Almansa, el col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera ha desenvolupat esta temporada el Projecte Emys a les localitats de Moixent, Xàtiva i Montesa. Fora de La Costera, el Projecte Emys també ha realitzat el seguiment de les poblacions de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Pont Sec del Barranc del Carraixet i el Barranc del Pelós a Xiva.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys participa en la conservació de la tortuga d’estany en la Comunitat de Madrid

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?