Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Presentem a Catarroja el projecte "Escoles de pluja"

Nova Cultura de l’Aigua

Presentem a Catarroja el projecte "Escoles de pluja"

Organitzem una jornada tècnica sobre Sistemes urbans de Drenatge Sostenible per a explicar esta nova iniciativa educativa d’AE-Agró en matèria d’aigua

divendres 24 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat 13 de novembre, Acció Ecologista-Agró va convocar a Catarroja (Horta Sud, València) una jornada tècnica sobre infraestructura verda i gestió d’aigua de pluja amb l’objectiu de difondre els beneficis ambientals dels Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) i presentar públicament el projecte "Escoles de Pluja". Esta iniciativa educativa d’AE-Agró compta amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la col·laboració de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA). El seu objectiu, com es va explicar durant la jornada, és fomentar la gestió sostenible de l’aigua, tant la potable com la de les pluvials, en dos centres educatius de Catarroja.

La jornada tècnica "Infraestructura verda i gestió d’aigua de pluja: Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS)" va arrancar amb la intervenció d’Empar Chulià, regidora de Medi Ambient de Catarroja (Horta Sud, València), i la ponència de Lucía Soriano. Esta enginyera de Camins, Canals i Ports de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA) va exposar els beneficis ambientals de la infraestructura verda com a nou paradigma per a la gestió de l’aigua en entorns urbans. A més a més, va enumerar diferents opcions de SuDS: aiguamolls artificials, cobertes vegetals, pous d’infiltració, jardins de pluja, voreres vegetades, àrees d’infiltració, zones de detenció, paviments permeables...

A continuació, Miguel Mondría, del Grup TYPSA, va explicar el context hídric del Parc Natural de l’Albufera de València, entorn en el qual es troba ubicada la localitat de Catarroja, escenari del projecte "Escoles de Pluja" d’Acció Ecologista-Agró. Per la seua part, Miguel Martín Monerris, investigador de l’Institut Universitari d’Enginyeria de l’Aigua i del Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV), va descriure com els aiguamolls artificials del projecte LIFE+Albufera van millorar (i continuen millorant) la qualitat de l’aigua del parc natural.

Després, Sara Perales, tècnica de Green Blue Management, va presentar el pioner projecte de SuDS desenvolupat a la localitat de Benaguasil (Camp de Túria, València) per a millorar la gestió de l’aigua de pluja en este municipi. L’última intervenció tècnica de la jornada va estar a càrrec de José Antonio Palomero (Global Omnium), que es va centrar en els aspectes ambientals dels abastiments d’aigua.

"Escoles de Pluja", educant per a la gestió sostenible de l’aigua

Una vegada finalitzades les intervencions dels experts, arribà el moment de presentar el projecte "Escoles de Pluja" amb la col·laboració d’Elisa Gimeno, coordinadora mediambiental de l’Ajuntament de Catarroja i assessora del CEFIRE (Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius) de la Generalitat Valenciana. Com vam explicar, esta iniciativa educativa d’AE-Agró està realitzant-se actualment en dos centres de Catarroja amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la col·laboració de la FNCA.
.
Concretament, el projecte "Escoles de Pluja" està en marxa en el col·legi concertat Larrodé i en l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) Berenguer Dalmau. Els seus alumnes estan participant en diferents sessions formatives sobre bones pràctiques i gestió sostenible en matèria d’aigua potable i, especialment, de pluvials. Al final del projecte, els estudiants proposaran mesures d’eficiència en l’ús de l’aigua potable i també com aplicar els SuDS en la seua escola per a millorar la gestió de les pluvials.

La presentació del projecte "Escoles de Pluja", que es va celebrar a l’Aula Multiusos de l’Ajuntament de Catarroja i a la qual van assistir unes quaranta persones, va concloure amb una taula redona sobre experiències municipals en la gestió de pluvials. En este col·loqui van participar Pedro Pablo Peris (regidor de Planificació del Territori de Benaguasil), Eduard Comeig (regidor de Medi Ambient de Rocafort) i els experts que van intervindre en la jornada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els SuDS, una alternativa real a l’assarb de Godella i Rocafort

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?