Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Aliades en la Nit > Les rates penades, de vampirs a aliades dels llauradors

Aliades en la Nit

Les rates penades, de vampirs a aliades dels llauradors

València acull una jornada sobre fauna útil en el control de plagues agrícoles

dijous 30 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El Complex Cultural La Petxina va acollir ahir dimecres, 29 de novembre, la jornada "La Biodiversitat com a Aliada de l’Agricultura: Fauna Útil en el Control de Plagues". Una trobada amb ponències, conferències i una taula redona per a descobrir la utilitat de les rates penades com a controladores naturals de les plagues d’insectes que afecten a les collites de l’arròs i la xufa. Durant la jornada es van presentar els resultats del projecte "Aliades en la nit", una iniciativa agroecològica de Roncadell i Acció Ecologista-Agró que compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de València i la col·laboració de Càdec, Elytra Agroscience Services, La Granja de Bitxos i la Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades.

El repte del projecte "Aliades en la nit" és fomentar la presència de rates penades en l’Horta de València així com al Parc Natural de l’Albufera, on estos xicotets mamífers voladors actuen com a controladors naturals de la plaga del cucat de l’arròs (Chilo supressalis) i de l’arna que barrina la xufa (Bactra bactrana). "Hem estudiat diferents aspectes de la plaga de la xufa, una plaga de la qual es coneix molt poc. El que volem és obtenir informació per a valorar si les rates penades o altres enemics naturals poden reduir les seues poblacions", ha indicat Cristina Navarro d’Acció Ecologista-Agró.

El projecte "Aliades en la nit" ha sigut una manera d’utilitzar les rates penades com a animals depredadors experts en la lluita biològica per a acabar d’una manera natural amb les plagues agrícoles i urbanes. "Es tracta de potenciar les poblacions de rates penades perquè hi haja un augment de la depredació sobre estes plagues, principalment sobre la del cucat de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València i de Bactra bactrana, que és una plaga del cultiu de la xufa a la zona de l’Horta, concretament a les pedanies del nord", hi ha assenyalat per la seua banda Vicent Sancho de Roncadell.

L’experiència del Delta de l’Ebre

Durant la jornada s’han exposat altres experiències similars com la que té lloc al Parc Natural del Delta de l’Ebre, a Tarragona, amb l’efecte de la rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) com a controladora del cucat de l’arròs. "El nostre estudi va començar seriosament l’any 2005. Des d’aleshores vam examinar l’activitat de les rates penades a l’arrossar. Vam analitzar els excrements de les rates penades per a vore si tenien la plaga i tots els indicis ens van anar demostrant que les rates penades el que feien era estar vivint al parc natural, que són llacunes, però quan començava a haver-hi plaga, fins i tot les primeres fases de la plaga, les rates penades es desplaçaven als arrossars a menjar papallones i realment a controlar la plaga", ha explicat amb detall el biòleg Carles Flaquer del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Els responsables d’esta exitosa investigació estan estudiant la probabilitat d’extrapolar-la a altres llocs d’Espanya i fins i tot a altre tipus de collites diferents de l’arròs. "Cal conservar les rates penades en si mateixes perquè estan oferint un servei als humans sense provocar res a canvi i això els agricultors del Delta de l’Ebre ho han entés. Vore que les rates penades eren vampirs i Dràcula per a la gent i que els feien molta por, a vore’ls com a uns aliats al Delta de l’Ebre ha sigut un dels grans èxits de la investigació. Hui veiem els agricultors contents de tenir rates penades a prop", ha acabat explicant amb un gran somriure Flaquer.

L’activitat de les rates penades als arrossars de Múrcia també ha ocupat un espai destacat durant la trobada, tema del qual ha parlat Ángel Guardiola d’ANSE-Associació de Naturalistes del Sud-est. Per la seua part, el biòleg valencià i especialista en lepidòpters de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València (UV), Joaquim Baixeras, s’ha centrat en l’arna de la xufa, una plaga prou desconeguda, i Rafael Laborda en la diversitat del paisatge com a aliada de l’agricultor.

Control de vinyes amb rates penades

La jornada també ha comptat amb l’experiència de Bodegas Enguera a l’hora d’utilitzar rates penades i altres animals per a controlar les plagues de la vinya de manera natural. Es tracta d’una iniciativa que, com ha indicat Juan Martínez, està donant excel·lents resultats en altres països del món, com per exemple els Estats Units d’Amèrica (EUA). A més a més, Jordi Domingo de la Fundació Global Nature ha explicat com la biodiversitat pot ser un valor afegit en la comercialització agrària i s’han presentat altres experiències sobre fauna útil. Concretament, el Projecte Mussols de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), del qual ha parlat Alejandro Alamán, i el foment de la biodiversitat en els olivars ultraintensius d’Andalusia a càrrec d’Antonio Rubio.

Esta jornada del projecte "Aliades en la nit", que ha sigut finançada pel Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) i l’Ajuntament de València, ha finalitzat amb una taula redona en la qual han participat representants de les denominacions d’origen Xufa i Arròs de València, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Rates penades a la Fira Alternativa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?