Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Demanem a la Generalitat recuperar la gestió pública de l’aigua

Nova Cultura de l’Aigua

Demanem a la Generalitat recuperar la gestió pública de l’aigua

Elena Cebrián, conselleria de Medi Ambient, es compromet a avançar en esta direcció i a estudiar la posada en funcionament de l’Observatori de l’Aigua per a 2018

dimecres 13 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, entitat formada per diferents organitzacions ecologistes, sindicals, veïnals i socials, es va reunir este dimarts, 12 de desembre, amb Elena Cebrián, consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per a demanar al Govern de la Generalitat Valenciana que s’avance en la recuperació de la gestió pública de l’aigua al nostre territori. La consellera es va comprometre a avançar en esta direcció i a estudiar la posada en funcionament de l’Observatori de l’Aigua per a 2018. La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública també va demanar un organisme regulador del cicle integral de l’aigua i assessorament als municipis.

A la reunió amb la consellera, en la qual van participar també el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, els representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública van plantejar la necessitat de comptar amb una Política Valenciana de l’Aigua. Esta política hauria de basar-se en la Directiva Marc de l’Aigua i materialitzar el reconeixement de les Nacions Unides en 2010 de l’accés a l’aigua potable i el sanejament com a dret humà essencial.

En este sentit, es van traslladar a Elena Cebrià tres propostes. La primera, la constitució d’un organisme autonòmic o ens públic regulador, amb participació ciutadana, que ordene les prestacions dels serveis vinculats al cicle urbà de l’aigua, establint un marc regulador per a avançar decididament cap a una gestió pública sostenible, eficaç, transparent i participativa de l’aigua, respectuosa amb el bon estat dels ecosistemes aquàtics.

La segona proposta va consistir a la creació, com acció immediata, d’un observatori de l’aigua, amb participació ciutadana, que analitze la situació actual de la gestió del cicle integral l’aigua. Este observatori hauria d’elaborar un mapa de la gestió de l’aigua en el territori valencià, així com oferir informació pública i transparent, sistematitzada, periòdica i comparable sobre els models de gestió d’estos serveis, la seua qualitat, cobertura, accessibilitat, assequibilitat, sostenibilitat ambiental, repercussió de costos, equitat, eficiència, transparència, i participació ciutadana.

Finalment, es va demanar oferir suport i assessorament als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general, així com assessorar a aquells ajuntaments que es plantegen la gestió directa de l’aigua potable i el sanejament.

La consellera, així com els membres del seu equip, van manifestar la seua valoració i coincidència amb les propostes plantejades i es van comprometre a donar passos en el sentit plantejat, amb l’estudi de la posada en funcionament al llarg de 2018 d’un Observatori de l’Aigua.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica està formada per Acció Ecologista-Agró, la Confederació d’Associacions Veïnals CAVE-COVA, CCOO, Ecologistas en Acción, Enginyeria Sense Fronteres, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, La Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : S’escriu aigua, es llegeix democràcia

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles