Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > "Escoles de Pluja", una iniciativa educativa per a la gestió sostenible de (...)

Nova Cultura de l’Aigua

"Escoles de Pluja", una iniciativa educativa per a la gestió sostenible de l’aigua en els instituts de l’Albufera

Finalitza la primera edició d’este pioner projecte sobre bons usos de l’aigua i SuDS

divendres 15 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Durant el primer trimestre del curs, Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat el projecte educatiu "Escoles de Pluja" en dos instituts d’ensenyament secundari (IES) del Parc Natural de l’Albufera de València. Concretament, en el Berenguer Dalmau i en el Larrodé de Catarroja. Els alumnes d’estos dos centres han participat en diferents sessions sobre bones pràctiques i gestió sostenible en matèria d’aigua potable i de pluvials. Així, per exemple, han descobert què són els Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) i com aplicar-los en els seus instituts. Esta pionera iniciativa educativa, que esperem repetir en altres centres, ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA) i la Conselleria de Medi Ambient.

Conscienciar als més joves sobre bons usos i gestió sostenible de l’aigua, especialment la de la pluja. Este ha sigut l’objectiu principal del projecte "Escoles de Pluja" d’Acció Ecologista-Agró, que durant el primer trimestre del curs 2017-2018 s’ha realitzat en els instituts d’ensenyament secundari (IES) Berenguer Dalmau i Larrodé de Catarroja. Concretament, en el Berenguer Dalmau han participat els alumnes de quart d’educació secundària obligatòria (ESO) i en el Larrodé els de primer de batxillerat.

El projecte ha constat de quatre sessions formatives. Durant la primera dinàmica vam explicar el cicle natural de l’aigua i també el seu cicle integral urbà, amb especial atenció al context d’estos dos instituts, que es troben ubicats en l’entorn del Parc Natural de l’Albufera de València. La segona jornada va ser una visita al sobreeixidor-col·lector d’aigües pluvials de Catarroja per a vore in situ el funcionament d’este element del cicle integral urbà.

A més a més, també vam visitar durant la segona sessió el Port de Catarroja i el Tancat de la Pipa. En esta àrea de reserva de l’Albufera, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife, els alumnes van comprovar com es pot millorar la qualitat de l’aigua amb una infraestructura verda. En este cas concret, amb un aiguamoll artificial.

En la tercera dinàmica vam arreplegar les dades i vam debatre sobre els resultats d’una enquesta que els propis alumnes van realitzar sobre bons usos i gestió sostenible de l’aigua potable i de pluvials, tant en els seus instituts com en la resta del municipi de Catarroja. Esta sessió formativa finalitzà amb diferents propostes d’aplicació de Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) per a millorar la gestió de l’aigua de pluja.

La quarta i última acció del projecte va consistir a posar en valor el treball realitzat pels alumnes, que van confeccionar pòsters, van escriure poemes, van inventar eslògans i altres iniciatives per a explicar tot allò aprés durant el projecte. Paga la pena destacar que, a més a més d’estes quatre sessions, els alumnes van realitzar una auditoria dels seus centres amb Lucía Soriano, enginyera de Camins, Canals i Ports de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA). Amb ella, van recórrer els seus instituts per a localitzar zones potencialment inundables i punts de calor en els patis i vore com estalviar aigua en els banys i en les cuines.

Amb tot el treball realitzat pels alumnes ara es redactarà un informe tècnic amb mesures d’eficiència en l’ús de l’aigua potable i també amb propostes de SuDS per a millorar la gestió de les pluvials. Per exemple, els alumnes han plantejat instal·lar jardins de pluja i zones de retenció d’aigua en els patis i cobertes vegetals en els edificis.

El projecte "Escoles de Pluja" ha comptat amb el suport econòmic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la col·laboració de la FNCA i també de l’Ajuntament de Catarroja, amb el qual vam organitzar una jornada tècnica sobre SuDS. Des d’AE-Agró esperem poder repetir en el futur esta pionera iniciativa educativa amb més centres de l’entorn natural de l’Albufera de València. A continuació vos deixem amb un vídeo-resum del projecte elaborat pels companys de Samaruc Digital.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Filtres verds per a tractar aigües residuals

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?