Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > El trànsit mata

València en Bici

El trànsit mata

Necessitem mesures urgents i valentes contra els accidents i la contaminació

dilluns 18 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Motos sorolloses circulant a 80, 90 o 100 km/h en els nostres carrers i avingudes. Automòbils accelerant de forma temerària davant del semàfor en groc. Gent conduint el seu cotxe, la seua furgoneta i inclús el seu camió amb l’smartphone en la mà. Botzines que sonen darrere dels ciclistes per a indicar-nos que ens apartem del camí... Tot pareix que val, fins i tot les estúpides excuses per a justificar determinats comportaments. Comportaments que, lluny de ser una excepció, han passat a convertir-se en una norma a València per culpa de la permissivitat amb la qual les autoritats han vingut gestionat l’assumpte durant les darreres dècades.

Ara, a poc a poc, la mobilitat de la ciutat s’està encaminant cap a un model de convivència més amable i sensat. No obstant això, des de l’Ajuntament de València s’hauria de fer molt més per a acabar amb els comportaments indesitjables que posen en risc permanent la nostra vida. Perquè el trànsit mata. Mata de forma directa, com malauradament va ocórrer el passat 21 de novembre, quan un ciclista va morir atropellat per un camió. El tràgic accident va ser al carrer Àngel Guimerà, on el 24 de novembre València en Bici-Ácció Ecologista Agró va convocar una concentració en la seua memòria.

Però, el trànsit també mata indirectament amb tota la contaminació que genera i que ens enverina quan pedalegem, caminem o simplement vivim a la ciutat. El passat mes de novembre, l’Ajuntament de València es va vore obligat a activar per primera vegada l’alerta 1 i també la 2 per la contaminació al Cap i Casal. La versió oficial va culpar a les obres del Parc Central i a la crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de l’alt nivell de partícules tòxiques a la ciutat. Tanmateix, estes dos possibles causes només són la punta de l’iceberg de la contaminació.

El trànsit continua sent a dia de hui la major font d’emissions contaminants i tòxiques per a la salut dels habitants de qualsevol ciutat. Només en 2016, a l’Estat espanyol van morir 29.980 persones per la contaminació atmosfèrica (eixe mateix any també van morir 1.810 persones en accident de trànsit). A què esperem per a combatre l’epidèmia de la contaminació? Quantes evidències més necessitem per a pacificar i reduir el trànsit? Les estadístiques són clamoroses. Cal aplicar mesures urgents i valentes ja, perquè ni podem deixar de respirar ni de pedalejar per la ciutat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Volem un ferrocarril públic, social i sostenible!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?