Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Podem viure sense la nuclear de Cofrents?

Tanquem Cofrents

Podem viure sense la nuclear de Cofrents?

La resposta es sí: la central valenciana ha estat fora de funcionament 75 dies i açò no ha suposat cap problema de subministrament elèctric per a l’Estat espanyol

dimarts 19 de desembre de 2017, per  AE-Agró

El passat 29 de novembre, Raquel Montón i Francesc J. Hernàndez van oferir una conferència a València per a presentar el seu nou llibre Txernòbil, Fukushima i la Central Nuclear de Cofrents. L’acte, organitzat per la plataforma Tanquem Cofrents a la seu d’Intersindical Valenciana, va estar marcat per l’última avaria de la nuclear valenciana. En total, Cofrents ha estat fora de funcionament 75 dies. Primer, per una parada programada per a recarregar combustible. I, des del 31 d’octubre fins al 6 de desembre, per l’avaria d’una vàlvula, que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reclassificat com a anomalia en lloc d’incident, passant així del nivell 0 a l’1 en l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

Com van explicar en la presentació del seu llibre Raquel Montón, responsable de la campanya antinuclear de Greenpeace, i Francesc J. Hernàndez, professor de sociologia de la Universitat de València (UV), que Cofrents portara fora de funcionament des de setembre, i que açò no haguera implicat cap tipus de problema de subministrament elèctric, demostra que podem viure perfectament sense la central nuclear valenciana. El motiu? Doncs, que la capacitat de generació elèctrica instal·lada a Espanya és de més de 100 GW, dels quals més de la meitat ja són de fonts renovables, i el consum mitjà de tot l’Estat és d’aproximadament 30 GW.

Cofrents, a pesar de ser la nuclear més potent, només produïx 1,1 GW del total. Així que el seu tancament es podria compensar sense cap tipus de problemes amb la resta de fonts del sobredimensionat mix energètic espanyol. De fet, la parada programada de setembre hauria de ser l’última de la central nuclear valenciana, ja que el seu permís de funcionament expira en 2021 i les seues piscines per a residus radioactius se saturaran en 2019.

Només en 2017, al conjunt de l’Estat espanyol, s’han adjudicat projectes d’energia eòlica i fotovoltaica amb capacitat per a produir uns 8 GW. Totes les nuclears espanyoles juntes generen 7,6 GW. Així que tancar Cofrents i la resta de nuclears només és una qüestió de voluntat política. Tanmateix, el Govern de Mariano Rajoy continua encabotat a perllongar la vida de l’envellit i perillós parc nuclear espanyol.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents, entitat que va organitzar la presentació del llibre Txernòbil, Fukushima i la Central Nuclear de Cofrents, apostem pel tancament definitiu de la central nuclear valenciana en 2021 o, fins i tot, en 2019, quan es saturen les seues piscines de residus radioactius. Cofrents, com demostra l’última avaria, representa un perill constant per a la salut de les persones i del medi ambient. Un perill, a més a més, innecessari, ja que el seu funcionament només beneficia a Iberdrola, que continua lucrant-se a costa de la nostra seguretat.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El MIA denuncia la gravetat de l’últim accident a Cofrents i exigix el seu tancament

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles