Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > El Tancat de la Pipa, un exemple d’innovació per a la (...)

Custòdia del Territori

El Tancat de la Pipa, un exemple d’innovació per a la sostenibilitat

Custòdia del territori, participació ciutadana i ecofeminisme a l’Albufera de València

dijous 28 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Des de 2009, quan el Tancat de la Pipa va obrir les seues portes, esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, s’ha convertit pam a pam en tot un referent pel que respecta a la gestió mediambiental i la participació ciutadana en el Parc Natural de l’Albufera de València. Per este motiu, la nostra companya Lucía Moreno, que porta treballant en el Tancat de la Pipa des de l’inici del projecte, va ser convidada com a ponent a la jornada "Dona i ecologia" del XII Festival Dones en Verd i també a la jornada "Innovació per a la sostenibilitat", cita celebrada en el marc del Conama (Congrés Nacional del Medi Ambient) Local València 2017.

Què tenen en comú el Projecte Emys, el LIFE+Albufera, la iniciativa educativa "Escoles de Pluja", el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera i el projecte "Aliades en la Nit"? La resposta és el Tancat de la Pipa. O millor dit: la custòdia del territori que Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife realitzem en este aiguamoll artificial, ubicat en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València i que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

Des de 2009, quan va obrir les seues portes, esta àrea de reserva s’ha convertit en tot un referent de gestió mediambiental. Però, especialment, s’ha consolidat com un exemple de participació ciutadana en matèria de medi ambient que, a més a més, ha permés que nous actors intervinguen de manera directa en el dia a dia del parc natural. Concretament les dones. Dones joves i ecologistes, com és el cas de la nostra companya Lucía Moreno, que porta treballant en el Tancat de la Pipa des de l’inici del projecte i que actualment és la representant d’AE-Agró en la Junta Rectora del parc natural.

Precisament, del nou paper de les dones en l’Albufera del segle XXI va parlar la nostra companya Lucía Moreno en la jornada "Dona i ecologia" del XII Festival Dones en Verd. La cita va ser el passat 19 d’octubre i en ella també va participar altra jove ecologista, Eva Tudela, presidenta d’AE-Agró, i María José Marín, de Sembrant Biodiversitat, Nuria Cidoncha, d’Emprenedores a Kenya, i Giovanna Ribes, activista de DONESenART que va moderar este col·loqui.

A més a més d’esta conferència, la nostra companya Lucía Moreno també va ser convidada a parlar de l’Albufera, el Tancat de la Pipa, custòdia del territori, gestió mediambiental, i participació ciutadana en la jornada "Innovació per a la sostenibilitat", celebrada a la ciutat de València el passat 21 de novembre. En esta cita també van intervindre Berto Jaramillo, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Fernando Prieto, Doctor en Ecologia per la Universitat Politècnica de Madrid i fundador de l’Observatori de la Sostenibilitat, i Agustín Pons, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat CMPlastik.

En esta jornada, cita prèvia al Conama (Congrés Nacional del Medi Ambient) Local València 2017, el públic va descobrir, gràcies a les explicacions de la nostra companya Lucía Moreno, com el Tancat de la Pipa s’ha convertit pam a pam en un exemple d’innovació per a la sostenibilitat. Precisament, pel seu caràcter innovador en matèria de gestió mediambiental, participació ciutadana i sostenibilitat, el Conama Local València 2017 va programar el 27 de novembre una visita al Tancat de la Pipa per a vore in situ el treball que es realitza en esta àrea de reserva de l’Albufera.

Des de l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa volem desitjar-vos a totes i tots un feliç 2018. El pròxim any esperem comptar de nou amb la vostra participació i la vostra ajuda per a desenvolupar tots els projectes que tenim en marxa. Perquè vosaltres, voluntàries i voluntaris, sou el motor que mou l’engranatge de la Pipa. Ens veiem en 2018!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Pipa participa en la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles