Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > Exigim aigua de qualitat per a la Marjal dels Moros

Horta Nord

Exigim aigua de qualitat per a la Marjal dels Moros

Les administracions implicades en la gestió d’este aiguamoll han de dotar-lo d’un cabal ecològic mínim per a evitar nous incendis i assegurar la seua recuperació

dijous 11 de gener de 2018, per  AE-Agró

Este dijous, 11 de gener, es complix una setmana del fatídic incendi que va calcinar la Marjal dels Moros. Per ara, es desconeix la causa exacta del foc. Però, sabem que el fort vent de ponent i la sequera que patia esta zona humida van ser determinants. Contra el vent no es pot fer res. Tanmateix, la manca d’aigua és fruit de la desídia de totes les administracions implicades en la gestió d’este aiguamoll. A dia de hui la Marjal del Moros, a pesar de formar part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i de la Xarxa Natura 2000, continua sense tindre assignat un cabal ecològic mínim. Des d’Acció Ecologista-Agró exigim aigua de qualitat ja per a evitar nous incendis en el futur i assegurar la recuperació d’este aiguamoll.

Qualsevol persona que haja visitat la Marjal dels Moros després de l’incendi del passat 4 de gener haurà pogut constatar que els senillars i les llacunes amb aigua es van salvar del foc. Per tant, si esta zona humida haguera tingut més aigua, l’incendi no hauria sigut tan greu. En un escenari de Canvi Climàtic com el que ja estem patint, amb períodes perllongats de sequera i altes temperatures, resulta vergonyós que les diferents administracions implicades en la seua gestió encara no hagen dotat a este aiguamoll d’un cabal ecològic mínim.

A dia de hui, esta zona humida depén pràcticament en exclusiva de la pluja per a tindre aigua i, malauradament, es troba parcialment desconnectada dels principals ullals que abastien a la marjaleria de l’Horta Nord, que fins al segle passat s’estenia des del Barranc del Carraixet fins al Riu al Palància. Actualment tot el conjunt d’estos aiguamolls es troba fragmentat i transformat en camps de conreu, polígons industrials, urbanitzacions, infraestructures... Només resistix la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la del Puig i la dels Moros.

Històricament la Marjal dels Moros també ha comptat amb les aportacions extra d’aigua de la Séquia de Moncada (Riu Túria) en la seua vessant sud (Puçol) i de la Séquia de Gausa (Riu Palància) pel nord (Sagunt). Però, estos excedents del reg agrícola ja no arriben a esta zona humida. La Séquia de Gausa es va desconnectar de l’aiguamoll quan es va construir el polígon industrial del Parc Sagunt. I la de Moncada, a través de la Séquia de Llobarros, realitza aportacions intermitents i no sempre de bona qualitat, ja que al seu pas pel nucli urbà de Puçol encara funciona com a clavegueram d’alguns barris.

Si volem recuperar la Marjal dels Moros i evitar nous incendis en el futur, cal que entre aigua en quantitat i de qualitat en esta zona humida. I que es gestione i recircule del mode adequat. I açò depén de la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), la Direcció General de Costes, les comunitats de regants i els ajuntament de Sagunt i Puçol.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció en defensa de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?