Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Fins a nou avís no viatge amb tren

València en Bici

Fins a nou avís no viatge amb tren

Restringit l’accés de bicis en la línia que connecta amb la Via Verda d’Ojos Negros

dilluns 22 de gener de 2018, per  AE-Agró

Tal vegada siga per les circumstàncies que imposa el Ministeri de Foment, amb les seues decisions polítiques, però el de RENFE decididament són els lemes. Si en 2017 el lema va ser “No hi ha millor tren que aquell que no circula”, pels més de 900 trens de rodalia suprimits durant l’any passat per no substituir amb antelació els maquinistes prejubilats, 2018 s’estrena amb un nou lema: “Fins a nou avís no viatge amb tren”. Eixe és el missatge que ens ha llançat RENFE a tots els que viatgem intercanviant bici i tren en la línia més utilitzada pels ciclistes del nucli de rodalia de València, la C-5. Esta línia, que connecta amb la Via Verda d’Ojos Negros, restringix des de la setmana passada l’accés de bicicletes en els seus trens.

El passat mes de novembre, amb motiu de les retallades constants que patix la línea C-3 de rodalia, València en Bici-Acció Ecologista Agró ja va denunciar, sense massa ressò en els mitjans de comunicació, la mala gestió dels directius de RENFE (o tal vegada hauríem de dir TENFE, perquè cal tindre molta fe en la nostra companyia estatal ferroviària...) i del Ministeri de Foment.

La successió de greuges als valencians en matèria ferroviària ve de lluny. Però, es va accentuar des del moment en el qual les associacions d’empresaris van decidir que el més important del món era l’AVE. Des d’aleshores, amb les múltiples obres destinades a l’AVE, els usuaris del servei de rodalia de València no hem parat de patir entrebancs.

Per exemple, la línia C-3, que connecta amb la comarca de La Plana d’Utiel-Requena, ha estat tallada durant quasi 5 anys entre l’Estació de Sant Isidre i l’Estació del Nord per les obres de l’AVE València-Madrid. I ara, quan ja torna a arribar a l’Estació del Nord, ho fa sense trens directes. Actualment el trajecte es realitza donant un ridícul rodeig que incrementa en 15 minuts els viatge.

La situació de la línea C-2, que va fins a la comarca de La Costera, encara és més vergonyosa. Portem pràcticament una dècada esperant que es restablisca el servei ferroviari entre L’Alcúdia de Crespins i Moixent, que porta tallat des de 2009 per les obres de l’AVE a Alacant. I la línia C-6, que enllaça València i Castelló, ha estat any i mig al 50% de la seua capacitat també per les obres de l’AVE. I ja vorem com queda el servei d’esta línia amb les noves obres que amenacen a executar per a posar en marxa el segon tercer carril...

Durant els darrers anys, el gruix de les inversions de RENFE en la xarxa de ferrocarrils del País Valencià ha anat a parar a l’alta velocitat. El servei de rodalia i els regionals han sigut i continuen sent els grans oblidats. No s’ha posat en marxa ni el pla de millores en el rodalia que la Generalitat Valenciana va pactar amb el Ministeri de Foment quan Francesc Camps presidia el Consell.

Ara, de nou, ens trobem amb un altre greuge. Concretament en la línia C-5, induït per la mala gestió de RENFE i pels vaivens de la política ferroviària de Foment en el Corredor Mediterrani. La construcció del tercer carril, i el sistema de seguretat associat al pas dels AVE, obliga a tots els trens que circulen en el tram entre València i Sagunt-Castelló a disposar d’este sistema de seguretat, una cosa que no ocorre amb els trens de rodalia de la C-5, que enllaça amb Caudiel.

Els trens de la C-5 estaven preparats per al transport de nombroses bicicletes, doncs esta línia dóna accés a la Via Verda d’Ojos Negros. Com sempre, la improvisació regna en RENFE i ara no se li ha ocorregut una altra cosa que restringir l’accés als viatgers que els suposen problemes, els ciclistes, doncs els trens adaptats per a les bicis han sigut substituïts per altres amb el sistema de seguretat associat al pas dels AVE.

RENFE ha dit que en el menor temps possible s’inclouran estos sistemes de seguretat en els trens amb capacitat per a transportar bicicletes. Però, una empresa seriosa haguera fet eixe treball abans. Si tenim en compte l’experiència de la C-3, la C-2 i la C-6, l’espere es pot fer eterna, motiu pel qual València en Bici-AE Agró anuncia pròximes mobilitzacions per a recuperar la normalitat del servei ferroviari en la C-5.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Un tren sense maquinista no és casualitat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?