Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > El Banc de Palla torna a "De l’Horta a la Plaça"

Pam a pam

El Banc de Palla torna a "De l’Horta a la Plaça"

Esta temporada ja portem empacades i distribuïdes 37.000 bales!!!

dilluns 12 de febrer de 2018, per  AE-Agró

El passat diumenge, 11 de febrer, la Plaça de l’Ajuntament de València va acollir, per tercer any consecutiu, el mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça", iniciativa organitzada per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles del Cap i Casal amb el Consell Agrari Municipal. Este mercat, que és una mostra de la diversitat d’activitats econòmiques i socials que tenen base a l’Horta de la ciutat de València i la seua àrea d’influència, va comptar amb parades de productes agrícoles frescos i elaborats, així com de materials artesanals relacionat amb l’Horta. També van participar projectes agroecològics, com el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València d’Acció Ecologista-Agró i L’Aixada com Eixida.

Com en les dos edicions anteriors del mercat de producció agrícola de proximitat "De l’Horta a la Plaça", el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València es va traslladar al Cap i Casal per a explicar i difondre esta iniciativa agroecològica col·lectiva en defensa del territori. Enguany, per a l’ocasió, vam construir in situ una caseta amb bales de palla a la Plaça de l’Ajuntament de València, on vam instal·lar el nostre punt informatiu.

Durant tota la jornada vam explicar a curiosos i participants en el mercat "De l’Horta a la Plaça" la problemàtica mediambiental de la crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València. I com des de 2014 estem tractant de consolidar una alternativa a la crema amb la posada en marxa del Banc de Palla d’Arròs, un projecte que esta temporada ja ha distribuït 37.000 bales que, en lloc de ser cremades com un rebuig agrícola, han servit per a múltiples projectes socioambientals.

El destí de tota esta palla? Doncs, per exemple, per a encoixinar cultius d’horta i fruiters, també reforestacions, per a bioconstrucció i ramaderia, per a produir bolets, elaborar humus, fabricar mobiliari reciclat amb plàstic, per a horts urbans i escolars... Fins i tot, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de Gàtova van encomanar bales per a protegir el sòl de la zona forestal incendiada l’estiu passat en esta localitat.

Des d’Acció Ecologista-Agró i L’Aixada com Eixida volem agrair, una vegada més, a tots els usuaris del Banc de Palla la vostra implicació per a transformar este rebuig agrícola en un recurs cada vegada més valuós. També la col·laboració del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI). I per descomptat la de Piensos y Forrajes La Torre i l’empacador José Luis Pecino, sense els quals esta temporada haguera resultat impossible empacar, emmagatzemar i distribuir tota la palla del projecte.

Rates penades a la Plaça de l’Ajuntament

A més a més del Banc de Palla, també vam aprofitar l’esdeveniment "De l’Horta a la Plaça" per a difondre el projecte "Aliades en la Nit". Esta altra iniciativa agroecològica, impulsada durant 2017 per Roncadell i Acció Ecologista-Agró amb el suport econòmic de l’Ajuntament de València i la col·laboració de Càdec, Elytra Agroscience Services, La Granja de Bitxos i la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades), ha consistit a instal·lar 76 refugis per a rates penades en l’Horta del Cap i Casal i en els arrossars de l’Albufera.

L’Objectiu? Doncs, fomentar el control biològic amb rates penades de la plaga del cucat de l’arròs (Chilo suppresalis) i la del lepidòpter barrinador de la xufa Bactra bactrana, plaga poc coneguda sobre la qual s’ha realitzat el primer estudi de caracterització. Durant el projecte també s’ha realitzat un estudi per a comprovar l’estat de conservació de les poblacions de rates penades dels arrossars i l’Horta. I, a més a més, s’ha desenvolupat una campanya d’educació i conscienciació ambiental per a posar en valor els serveis ambientals que ens oferixen les nostres aliades de la nit.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : 40 entitats socials reclamem recuperar la ZAL per a la ciutat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles