Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Demanem enllaçar el Parc Fluvial del Túria amb la Via Verda d’Ojos (...)

València en Bici

Demanem enllaçar el Parc Fluvial del Túria amb la Via Verda d’Ojos Negros

Proposta conjunta de FAVEPA i València en Bici-AE Agró

dimarts 13 de febrer de 2018, per  AE-Agró

La Federació d’Associacions de Veïns de Paterna (FAVEPA) i València en Bici-Acció Ecologista Agró proposem enllaçar el Parc Fluvial del Túria amb la Via Verda d’Ojos Negros. Com? Doncs, connectant esta via verda, que ve de Terol, amb l’Anell Ciclista de l’Horta i, a la seua vegada, este amb el Parc Fluvial del Túria a través del paratge de Les Moles a Paterna (L’Horta Oest, València). La situació privilegiada de Les Moles, ubicat just al mig de l’Anell Verd Ciclista, donaria peu a la instal·lació d’una Estació Intermodal Ciclista amb un punt d’informació i un espai per a la reparació de bicis.

El paratge denominat Les Moles, que inclou les partides del Rabosar, La Cova de la Mel, El Ciscar i Els Pixadors, es troba en el terme municipal de Paterna (L’Horta Oest, València). Representa una àrea forestal i de sòl agrícola de secà amb una superfície de 471 hectàrees no urbanitzable, que alberga zones d’alt interés per a l’oci en família compatible amb els objectius de conservació i millora de l’espai natural. El paratge es troba en una zona privilegiada, a pocs quilòmetres de València, al mig del futur Anell Ciclista de l’Horta i ben comunicat per tramvia i metro amb la capital.

Actualment, la Via Verda d’Ojos Negros transcorre per 159’7 quilòmetres que van des de la localitat d’Ojos Negros (Terol) fins a Algímia d’Alfara (Camp de Morvedre, València). Pròximament, esta ruta s’enllaçarà amb la Via Verda de la Via Xurra, que discorre per uns 15 quilòmetres entre València i Puçol (Horta Nord, València). La distància entre estes dos vies verdes, que en breu es connectaran, és d’aproximadament 16 quilòmetres.

Una vegada finalitzades les obres d’enllaç entre estes dos importants vies ciclistes, quedarà un itinerari ciclopeatonal entre València i Barraques (Alt Palància, Castelló) que superarà els 100 quilòmetres de longitud. Per això, la Federació d’Associacions de Veïns de Paterna (FAVEPA) i València en Bici-Acció Ecologista Agró ens hem fet ressò d’una de les reivindicacions de la Plataforma La Mola Verda i plantegem la possibilitat que, a través de l’Anell Verd Ciclista, s’unisca esta via al paratge de Les Moles i, des d’ací, al Parc Fluvial del Túria.

D’esta manera, si l’aficionat a la bicicleta encara vol seguir amb la seua aventura, tindrà l’opció de prosseguir, bé cap a l’interior o bé cap a la costa, enllaçant la seua ruta amb la via ciclista del Saler (Parc Natural de l’Albufera de València). Així disposaríem, sens dubte, de la via verda més llarga de tot Espanya.

Les Moles de Paterna, un paradís de la bici apte per a tota la família

Els promotors d’esta iniciativa destaquem que el paratge de Les Moles ja compta amb una senda que abraça tota la seua superfície i la connecta amb el Parc Natural del Túria, els diferents barris de Paterna, Burjassot, Godella, Sant Antoni i el futur Anell Ciclista de l’Horta. El paratge compta, a més a més, amb diferents sendes subsidiàries que donen accés als diferents llocs d’interés d’esta zona de Paterna, com per exemple el Barranc d’En Dolça, refugis de pastor, trinxeres i búnquers de la Guerra Civil, un mirador...

En el centre de Les Moles, i a poc més d’un quilòmetre de l’Anell Ciclista, València en Bici-AE Agró i FAVEPA plantegem la instal·lació d’una Estació Intermodal Ciclista, on es podrà depositar les bicicletes dels diferents serveis municipals i metropolitans de lloguer de bicis i llogar una més adequada per a les vies que transcorren per Les Moles i el Parc Natural del Túria. A més a més, està previst situar en la mateixa zona un punt d’informació sobre les diferents sendes existents en el paratge amb el seu grau de dificultat i un espai per a la reparació de bicicletes.

Pista de bici-cross

Cal recordar que actualment ja existixen més de 50 quilòmetres de sendes utilitzades pels usuaris de bici-cross. Camins que aprofiten l’orografia accidentada de la zona per a convertir-se en rutes idònies per a practicar este esport en un entorn privilegiat com és el de Les Moles. Amb esta iniciativa, les organitzacions veïnals de Paterna i València en Bici pretenem impedir la proliferació de trialeres en els boscos de La Vallesa i Les Rodanes, desviant les persones que practiquen bici-cross cap a Les Moles, un espai idoni per a gaudir d’esport.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Presentem el projecte "València Ciutat Amable"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?