Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > Aturem la ZAL, recuperem La Punta!

Marfull

Aturem la ZAL, recuperem La Punta!

Pintada gegant al riu per a reclamar el dret a decidir el futur de La Punta

dijous 22 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Marfull-Acció Ecologista Agró ha realitzat una pintada gegant en el nou llit del Túria en suport a la plataforma "Horta és futur, no a la ZAL". La pintada té 66 metres de llargària i 20 d’altura i en ella es pot llegir "Recuperem La Punta. Horta és Futur. No ZAL". Amb esta acció volem reclamar el dret de la ciutadania a decidir el futur de l’antiga Horta de La Punta, que va ser sacrificada il·legalment per a instal·lar la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, infraestructura que mai no es va construir. Ara, les administracions valencianes, malgrat les sentències judicials en contra, pretenen ressuscitar este projecte en lloc de recuperar La Punta com a espai verd i viu de la ciutat i pedanies de València.

La resistència del veïnat i col·lectius socials no va evitar un dels capítols més negres de la història de l’Horta de València: la destrucció de gran part de la pedania de La Punta i la seua Horta. Tanmateix, esta lluita sí que va aturar la posada en marxa de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València. Els tribunals, amb tres sentències judicials (2009, 2013 i 2015), van anul·lar el Pla Especial de la ZAL. Així que legalment ens trobem de nou en el punt de partida.

Ara, en ple segle XXI i en un context de crisi ecològica, tenim l’oportunitat de repensar el futur de La Punta i de la resta del nostre territori. Tanmateix, l’any passat les administracions valencianes van reactivar el projecte de la ZAL, adornant-lo amb un corredor verd i un carril-bici. Al mateix temps, la zona de l’antiga Horta de La Punta ha quedat exclosa del PATIVEL (Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral) i del PATH (Pla d’Acció Territorial de l’Horta).

És per això que la plataforma "Horta és futur, no a la ZAL" reclama la paralització del nou Pla Especial de la ZAL. El Port de València, sense ZAL, ha triplicat el seu moviment comercial durant els darrers quinze anys, motiu pel qual qüestionem la necessitat d’esta nova infraestructura portuària, a més a més del propi model econòmic que promou.

Des de la plataforma, que compta amb la participació d’Acció Ecologista-Agró i altres 40 entitats, també exigim un procés de participació ciutadana real i que es reparen les injustícies comeses amb els veïns i veïnes de La Punta. Volem que es done l’oportunitat a les famílies deportades de recuperar la dignitat i tornar a gaudir, viure i treballar este espai, que els van arrabassar per a convertir-lo en un enorme solar. Solar, però, que pot tindre un altre futur alternatiu.

Fa 35 anys els valencians i valencianes ja guanyarem un futur diferent per al llit del Riu Túria i decidirem que acolliria un gran parc urbà. Ara reclamem el dret a decidir quin futur volem per als terrenys de La Punta. Els diners invertits no poden servir d’excusa perquè la ciutat renuncie a la possibilitat de disposar d’un autèntic territori verd que enllace l’antic llit del Túria amb el Parc Natural de l’Albufera.

Des d’esta mateixa setmana, esta reivindicació de la societat valenciana es pot llegir al nou llit del Túria, on el col·lectiu de Marfull-AE Agró ha realitzat una pintada gegant que diu "Recuperem La Punta. Horta és Futur. No ZAL". La pintada té 66 metres de llargària i 20 d’altura. A vore si així els nostres polítics són capaços de vore-la i d’entendre que volem decidir el futur de La Punta i que la volem viva i verda. Perquè Horta és futur!!! Recuperem La Punta!!! Aturem la ZAL!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els Poblats del Sud volem seguir sent Horta productiva: No a la ZAL

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles