Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > Demanem que no es posen en marxa tribunals exclusius per a les (...)

STOP TTIP!

Demanem que no es posen en marxa tribunals exclusius per a les multinacionals

La campanya estatal #NoalTTIP entrega 417.000 firmes en suport a esta petició

dilluns 26 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Este dilluns, 26 de febrer, representants de la campanya estatal #NoalTTIP, que compta amb el suport de més de 350 entitats, moviments socials, sindicats i organitzacions polítiques, han entregat simbòlicament 417.000 firmes al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Amb estes signatures de la petició "No als tribunals exclusius per a las multinacionals!" s’ha sol·licitat a l’encara ministre Luis de Guindos que abandone els plans per a establir un tribunal multilateral d’inversions. A més a més, amb estes firmes també s’ha exigit al Ministeri que rebutge els nous acords comercials i d’inversions que incloguen estos tribunals corporatius i que es comprometa a eliminar-los dels acords ja existents.

La Unió Europea (UE) està impulsant en l’actualitat un Tribunal Multilateral d’Inversions (MIC). Es tracta d’una justícia paral·lela per als inversors que dóna a les multinacionals privilegis exclusius, però cap obligació. El 13 de setembre de 2017, la Comissió Europea (CE) publicava la “Recomanació de Decisió del Consell per la qual s’autoritza l’obertura de negociacions sobre un Conveni relatiu a l’establiment d’un tribunal multilateral per a la solució de diferències en matèria d’inversions”.

En els pròxims dies el Consell ha de prendre una decisió en este sentit i, en el cas d’aprovar el mandat, definir quines directives per a la negociació atorgarà a la CE, que representarà la UE en les negociacions. Les dates en les quals es prendrà esta decisió en el Consell no són de coneixement públic. Únicament tenim informació, gràcies a les entitats de la societat civil, que en la pròxima reunió informal de Ministres de Comerç de la UE del 27 de febrer en Sofia, Bulgària, es discutirà sobre este assumpte.

La campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, va alertar sobre els ISDS, eixe sistema jurídic paral·lel que permet als inversors portar a juí als Estats si consideren que certes decisions democràtiques afecten negativament els seus beneficis. Quasi 150.000 persones van participar en una consulta popular per a mostrar el seu rebuig a estos privilegis injustificats. I en comptes d’eliminar-los, ara els nostres polítics estan intentant implementar-los a nivell mundial... Però, amb un altre nom!!!

A l’Estat espanyol i als contribuents ens afecta este tema directament. A dia de hui, portem 36 demandes interposades per inversors estrangers que ens demanen 7.565’8 milions d’euros en indemnitzacions. El MIC només expandix el sistema d’arbitratge d’inversió i és incompatible amb l’Estat de Dret.

La por a ser demandats per estos tribunals provoca que els governs actuen amb molta més cautela a l’hora de prendre decisions. Els tribunals corporatius són una ferramenta per a pressionar als governs i aconseguir que estos reduïsquen la protecció de la ciutadania o el medi ambient. A més a més, amplia la impunitat de les empreses que violen els Drets Humans. Per si no fóra poc, tot açò costarà molts diners i serà la ciutadania a qui li toque pagar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Senat ratifica el CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?