Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Febrer hiperactiu en el Tancat de la Pipa

Custòdia del Territori

Febrer hiperactiu en el Tancat de la Pipa

Continuem treballant pam a pam en esta àrea de reserva de l’Albufera!!!

dimecres 28 de febrer de 2018, per  AE-Agró

El Tancat de la Pipa ha viscut un intens mes de febrer durant el qual Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife hem programat tot tipus d’activitats. Esta àrea de reserva, ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València, ha obert les seues portes en febrer per a celebrar el Dia de l’Arbre, Sant Valentí i dues vegades el Dia Mundial de les Zones Humides. A més a més, hem estrenat una nova activitat, els Dissabtes Biodiversos, hem visitat els nostres veïns de l’Associació Vela Llatina Els Peixcadors de Catarroja i hem explicat el nostre treball de custòdia del territori en el seminari de Recartografies "Oportunitats laborals del món rural i natural".

El febrer hiperactiu del Tancat de la Pipa arrancà el dissabte 3, quan vam visitar l’escola de l’Associació Vela Llatina Els Peixcadors de Catarroja. Un any més, ens van convidar a parlar del Parc Natural de l’Albufera de València, de la importància de la seua conservació i del treball de custòdia del territori que Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife realitzem en la Pipa.

Al dia següent, el diumenge 4, teníem programat celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides. Però, la pluja ens obligà a ajornar este esdeveniment, que enguany comptava amb la col·laboració del Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Finalment vam celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides el diumenge 18. Eixe dia, sota el lema "Aiguamolls per a un futur urbà sostenible", vam organitzar una visita guiada al Tancat de la Pipa, que va incloure un passeig en barca des del Port del Saler.

Un any més, també vam commemorar el Dia Mundial de les Zones Humides el dissabte 10, quan vam obrir les portes de la Pipa als participants en el ja tradicional passeig solidari en barca de l’Associació Cultural de Vela Llatina. Esta jornada comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alfafar i tenia com a repte aconseguir aliments no peribles a benefici de Cáritas.

El dimecres 14, amb motiu de Sant Valentí, vam convocar un voluntariat per a demostrar el nostre amor pel medi ambient. La cita va consistir a retirar tamarits (Tamarit gallica) dels filtres verds del Tancat de la Pipa. El motiu? Doncs, facilitar el creixement de la vegetació aquàtica depuradora, amb la qual millorem la qualitat de l’aigua del Parc Natural de l’Albufera. Este és el cas, per exemple, dels lliris grocs (Iris pseudacorus).

El dissabte 17, aprofitant que l’hivern és la millor època de l’any per a plantar, vam celebrar el Dia de l’Arbre. Eixe dia, amb la col·laboració d’un grup de voluntaris, vam plantar salzes (Salix sp) en la senda que discorre pels aiguamolls artificials del Tancat de la Pipa. Amb esta actuació esperem enriquir l’hàbitat i, a més a més, crear una barrera natural que done ombra i minimitze l’impacte de les visites sobre la fauna de la reserva.

Finalment, el passat dissabte, 24 de febrer, vam estrenar una nova activitat. Es tracta dels Dissabtes Biodiversos. L’objectiu d’esta nova iniciativa és conéixer amb diferents activitats i tallers un poc més sobre la biodiversitat del Tancat de la Pipa i la seua importància en l’àmbit de l’Albufera. La primera convocatòria dels Dissabtes Biodiversos la vam dedicar a l’ànec blanc (Tadorna tadorna), un dels nostres anàtids més cridaners i que té unes costums prous peculiars en la construcció del niu. A més a més, vam construir dos caixes-niu que pròximament instal·larem en la Pipa per a facilitar la cria de l’ànec blanc en el nostre tancat.

De tot el treball de custòdia del territori que desenvolupem en esta àrea de reserva, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), vam parlar en el seminari "Oportunitats laborals del món rural i natural". Concretament, el divendres 23, quan vam realitzar una ponència en estes jornades impulsades per l’associació Recartografies. Entre altres temes, vam descriure el LIFE+Albufera, una iniciativa en la qual va participar activament la Pipa i que aspira a rebre el premi europeu Best of the best award.

Ampliació d’horari

A més a més de totes estes activitats, cal destacar que des d’este mes de febrer el Tancat de la Pipa ha ampliat el seu horari de visites, gràcies a un acord amb l’Ajuntament de València per a potenciar esta àrea de reserva com a espai d’elevat valor ecològic i d’ús públic per a la ciutadania del Cap de Casal. A partir de març, quan arranca l’horari d’estiu fins a setembre, la Pipa obrirà les seues portes de dimarts a diumenge de 10:00 a 14:00 hores (a excepció d’agost, que durant els caps de setmana romandrà tancada). I també els divendres per la vesprada de 16:00 a 20:00 hores.

L’horari d’hivern, o siga d’octubre a febrer, serà de dimarts a divendres de 10:00 a 14:00 hores i d’11:00 a 15:00 hores durant el cap de setmana. A més a més, es podrà visitar el Tancat de la Pipa els divendres per la vesprada de 15:00 a 19:00 hores. Així que ja saps, aprofita l’ocasió i vine a descobrir i gaudir del Tancat de la Pipa!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Pipa, protagonista de "L’Albufera de les Aus"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?