Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Fent túnels accessibles

València en Bici

Fent túnels accessibles

Article de Fernando Mafé sobre la remodelació del túnel de Germanies

dimecres 7 de març de 2018, per  AE-Agró

El passat mes de febrer va concloure la remodelació del túnel de Germanies. L’Ajuntament de València ha invertit 279.543 euros per a sanejar per complet este pas subterrani per a vianants, col·locar vitrines per a aïllar-lo del soroll i la contaminació del trànsit i instal·lar càmeres de vigilància per a reforçar la seguretat ciutadana. A més a més, el túnel compta ara amb dos ascensors per a garantir l’accés a persones amb mobilitat reduïda i carrets de bebé i també amb un nou sistema d’il·luminació i ventilació. En el següent article el nostre company Fernando Mafé (València en Bici-Acció Ecologista Agró) ens explica la lluita ciutadana que ha fet possible este nou i accessible túnel del Cap i Casal.

L’any 2011 la meua indignació amb el túnel de les Grans Vies em va portar a passar de la protesta a la proposta. Gràcies el suport de distints col·lectius i persones es van poder dur a terme un sèrie d’accions per a cridar l’atenció sobre la pèssima situació del famós túnel de Germanies.

Algunes peticions de suport van tindre la seua immediata i incondicional resposta. Per això, amb Giuseppe Grezzi, que aleshores encara no era regidor, vam realitzar un vídeo que va tindre considerable repercussió en Internet. En ell denunciàvem la falta d’accessibilitat, el soroll i la inseguretat del subterrani al mateix temps que proposàvem algunes alternatives com la passarel·la elevada. En el vídeo també s’arreplegaven testimonis de persones que havien de recórrer una distància de quasi un quilòmetre per a poder salvar la barrera subterrània.

En la primavera de 2012, en el marc de l’esdeveniment veïnal "Russafa Conviu", unes poques veïnes de Russafa, un representant del Barri de Malilla, i un grup de biciactivistes ens vam concentrar en la boca del túnel amb el lema “Volem Passar". Un mes abans, ja havíem fet una concentració semblant en la passarel·la de Malilla, l’èxit final de la qual és de tots conegut. D’altra banda, algunes dinosàuriques associacions veïnals, escoltant de lluny les campanes de les nostres reivindicacions, al final també van fer seua la proposta. Després van arribar els articles de premsa, les intervencions en ràdio, les publicacions en Facebook i altres xarxes socials.

Ja amb l’assumpte en l’agenda política municipal, l’oposició a l’insensible Govern del Partit Popular (PP) va plantejar preguntes i propostes per l’accessibilitat del pas de vianants subterrani de Germanies. La resposta del PP va ser la mateixa que la d’un mur de formigó, res. La resta ja ho coneixeu, eleccions municipals de 2015, canvi de govern, canvi de sensibilitat i per fi uns anys després ja tenim un pas accessible, amb ascensors, net, insonoritzat i aïllat de la contaminació del trànsit.

Conclusió: si vols alguna cosa, compta amb la gent que t’escolta, després ja si això que s’apunten els altres. Gràcies a tots i totes, especialment a l’actual Regidoria de Mobilitat per escoltar i per atendre les necessitats de la gent.

Fernando Mafé, València en Bici-Acció Ecologista Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El viacrucis del carrer Eivissa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?