Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Costera > Activitats > El repte del residu zero

La Costera

El repte del residu zero

Xerrada a Xàtiva sobre RSU i els serveis ambientals de la fauna urbana

dijous 8 de març de 2018, per  AE-Agró

El passat dijous, 1 de març, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va oferir una xerrada a Xàtiva sobre residus sòlids urbans (RSU) i els serveis ambientals que ens presta la fauna en pobles i ciutats. Per exemple, el control de plagues d’insectes que realitzen les aus, les rates penades i els rèptils. L’activitat, organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest, va comptar també amb la intervenció de l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva, que va explicar quins tipus d’espècies de fauna són les més característiques de la capital de la comarca de La Costera, tant en el seu entorn urbà com en espais agrícoles i forestals.

Actualment l’Estat espanyol es troba a la cua de la Unió Europea (UE) pel que respecta a la recuperació de residus. Com va explicar el nostre company Santiago Gasset (Acció Ecologista-Agró La Costera), en 2016 només vam ser capaços de reciclar el 29’7% del nostre fem. Esta dada és prou preocupant, ja que la UE ha marcat com a objectiu recuperar el 50% dels residus sòlids urbans (RSU) en 2020 i arribar al 65% en 2035.

L’objectiu final, tal i com va exposar el nostre companys en la xerrada organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest, és el residu zero, meta per a la qual encara ens queda molt de camí per recórrer. També al País Valencià, on produïm aproximadament dos milions de tones de fem a l’any, de les quals només reciclem entre un 30 i un 40%. La resta va a l’abocador.

Una drecera trampa per a arribar abans al residu zero és la incineració. Esta mesura pot allargar la vida dels abocadors, però no soluciona la problemàtica del fem, ja que desincentiva el reciclatge. A més a més, té un cost econòmic i mediambiental massa elevat. Així que cal posar-se les piles i començar a reduir la nostra generació de residus i potenciar la reutilització i la recollida selectiva del fem. Cal, especialment, posar en marxa ja el conegut com a cinqué contenidor o contenidor marró, el de la matèria orgànica, que suposa quasi el 40% del fem total que generem al País Valencià.

A més a més de residus, el passat dijous, 1 de març, el nostres company Santiago Gasset també va parlar a Xàtiva dels beneficis ambientals que ens oferix la fauna urbana, destacant el control de plagues de mosquits i altres insectes. Este és el servei que ens oferixen gratuïtament aus com les oronetes i les falcies, mamífers com les rates penades i rèptils com els dragonets.

Finalment destacar que en esta xerrada organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest també va participar l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva. Concretament per a descriure i presentar les espècies de fauna més característiques de la capital de la comarca de La Costera, tant en els seu entorn urbà com en espais agrícoles i forestals.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Sobre el nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?