Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El Tribunal de Justícia de la UE rebutja l’ISDS inclòs en els (...)

STOP TTIP!

El Tribunal de Justícia de la UE rebutja l’ISDS inclòs en els tractats intraeuropeus

Qualsevol sistema que pretenga privatitzar la justícia és una violació directa de la democràcia i una minva de la capacitat d’acció dels estats

dilluns 12 de març de 2018, per  AE-Agró

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar el passat dimarts, 6 de març, que la clàusula arbitral del tractat entre els Països Baixos i Eslovàquia sobre la protecció de les inversions no és compatible amb el Dret de la Unió. El dictamen afecta a altres 195 tractats bilaterals de protecció de les inversions signats entre els estats membre de la UE. Esta decisió no s’aplica a tractats amb tercers països externs a la Unió, com és el cas del CETA amb Canadà, el TTIP amb Estats Units d’Amèrica o els tractats en negociació amb Vietnam, Indonèsia, Austràlia, Japó, Nova Zelanda, Mèxic i el MERCOSUR. No obstant, és un clar senyal que el TJUE no és favorable a l’ISDS ni a les seues versions maquillades com l’ICS.

“Esta és la primera vegada que el TJUE té l’oportunitat de dictaminar sobre l’ISDS i la decisió és ferma sobre la base que estos mecanismes vulneren l’autonomia de les Lleis europees i açò és positiu per a la sentència pendent sobre l’ICS en l’acord amb Canadà (CETA)”, segons expliquen des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró com a membre de la campanya STOP TTIP València.

El cas va ser remés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) després que Eslovàquia impugnara una decisió d’un tribunal d’arbitratge que condemnava a Bratislava a pagar uns 22 milions d’euros a la companyia d’assegurances holandeses Achmea. El motiu? Doncs, que el nou govern eslovac va revocar parcialment la liberalització del mercat d’assegurança de malaltia, revocant així la privatització de la sanitat impulsada per l’anterior govern.

La campanya estatal #NoalTTIP considera que esta decisió conté elements favorables per a eliminar el polèmic sistema privat de resolució de controvèrsies entre Estat-inversor, conegut com l’ISDS i inclòs en altres tractats bilaterals d’inversió. No obstant, manifesta que la Comissió Europea i els governs nacionals poden utilitzar esta resolució judicial per a justificar la necessitat de posar en marxa el Tribunal Multilateral d’Inversions. La campanya recorda que qualsevol sistema que pretenga privatitzar la justícia i posar-la en mà d’inversors privats és una violació directa de la democràcia i una minva de la capacitat d’acció dels estats.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : 162 organitzacions exigim a la Unió Europea una política comercial més democràtica

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles