Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Concentració en defensa dels rius i per l’aigua pública

Nova Cultura de l’Aigua

Concentració en defensa dels rius i per l’aigua pública

Protesta amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua

divendres 23 de març de 2018, per  AE-Agró

Este dijous, 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública ha convocat una concentració davant la seu de Les Corts Valencianes per a reivindicar polítiques efectives de protecció dels rius i la resta d’ecosistemes aquàtics, la fi dels processos de privatització i la recuperació de la gestió pública de l’aigua. La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica està formada per Acció Ecologista-Agró, la Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistas en Acción, Enginyeria Sense Fronteres, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, H2O Paterna, Heterodòxia Castelló, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, No als Tractats Desiguals, La Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.

Amb esta concentració davant la seu de Les Corts Valencianes, les organitzacions ciutadanes, ecologistes, sindicals i veïnals de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública hem volgut commemorar el Dia Mundial de l’Aigua reivindicant la defensa dels rius, del dret humà a l’aigua potable i al sanejament, així com la gestió pública de qualitat. Malgrat que ja en l’any 2000 la Directiva Marc de l’Aigua va establir que l’aigua no és una mercaderia, sinó un patrimoni que cal protegir i defensar i que, en l’any 2010, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va reconéixer l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà fonamental, les institucions públiques valencianes no han pres les mesures necessàries per a recuperar i protegir els ecosistemes aquàtics.

Tampoc no han regulat la gestió de l’aigua per a garantir el dret humà i acabar amb el substanciós negoci privat que unes poques empreses fan a costa d’un bé fonamental per a l’existència humana. Unes empreses que en el Dia Mundial de l’Aigua acostumen a exercir tot el seu poder mediàtic per a presentar-se com l’única opció de governança d’un servei que per la seua natura és i ha de ser públic. Mentres en altres llocs del nostre entorn s’han pres en els últims anys actuacions emblemàtiques, com la remunicipalització dels serveis a París i Berlín o la recent recuperació de la gestió pública de l’aigua a Valladolid, que mostren el camí a seguir.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua volem exigir als representants públics del País Valencià que adopten mesures immediates per protegir els rius i altres ecosistemes aquàtics i defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant així la seua conversió en objecte de lucre, tot respectant els drets i les garanties laborals dels treballadors i treballadores. També exigim desenvolupar un marc legislatiu que reconega el dret humà a l’aigua i al sanejament i garantisca la seua aplicació, d’acord amb els principis reconeguts per l’ONU deixant de banda els interessos mercantilistes i atenent les necessitats de les persones.

A més a més, demanem la creació d’un organisme supervisor amb participació ciutadana que establisca objectius per a la prestació d’un servei de qualitat, eficient i sostenible en el cicle integral de l’aigua urbana (captació, transport, potabilització, distribució, clavegueram, depuració i abocament) a un preu assequible i que vetlle pel seu compliment. Finalment, també volem que s’oferisca immediatament suport i assessorament tècnic i econòmic als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interés general i inicien el procés de recuperació de gestió pública de l’aigua. Mentres es produïx esta recuperació cal garantir la licitació pública i transparent i l’accés a l’aigua potable dels usuaris en situació de pobresa, impedint els talls de subministrament.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ]


Veure en línia : Demanem a la Generalitat recuperar la gestió pública de l’aigua

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?