Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > La Marjal d’Almenara entra a formar part del Conveni de (...)

À Punt

La Marjal d’Almenara entra a formar part del Conveni de Ramsar

Este humedal está situado entre la Plana Baixa i el Camp de Morvedre

dilluns 16 d’abril de 2018, per  AE-Agró

Fèlix Tena, 13/04/2018

El paratge ocupa 1.500 hectàrees entre els termes d’Almenara, la Llosa i Xilxes (la Plana Baixa), i Benavites, Sagunt i Quartell (el Camp de Morvedre). Hi alterna el cultiu de l’arròs i la fruita d’estiu amb la presència de zones inundades, on abunden nombroses varietats d’aus aquàtiques. L’espai reuneix ambients de marjal i també dunar i de saladar, que ofereixen una gran varietat de biodiversitat en un espai relativament reduït.

El miracle d’un ’crowfunding’

La conservació de la marjal al llarg de 700 anys "és un miracle", en paraules d’Enric Amer, membre d’Acció Ecologista-Agró i autèntic artífex de la recuperació. La marjal es troba en una zona litoral amb molts interessos urbanístics i, a pesar d’això, ha aconseguit recuperar la seua esplendor en penes en vint anys. En fa 18 que l’organització Acció Ecologista-Agró va iniciar un procés de mecenatge en una iniciativa pionera de l’actual crowdfunding.

La campanya pretenia destinar els diners arreplegats en la compra d’uns antics camps de tarongers per a poder destapar un ullal, una surgència que ja citava el botànic Antoni Josep Cavanilles per la seua qualitat excel·lent. Unes 3.000 persones respongueren a la crida; alguns eren de les poblacions veïnes i altres, de moltes altres parts del territori valencià, diversos punts d’Europa i fins tots els Estats Units. L’objectiu el van aconseguir i la marjal rep hui abundant aportació d’aigua, que li arriba procedent de les serres que envolten el riu Palància.

El bon estat de l’aiguamoll i la recuperació de la qualitat de l’aigua han permés instal·lar una variada comunitat vegetal i d’aus. Una de les escasses aus que torna a viure a la marjal és el picaport (Plegadis falcinellus), distingit pel plomatge negre i pic corbat.

A partir d’ara la marjal d’Almenara figura per mèrits propis en la llista de les zones humides protegides de tot el món, dins del Conveni de Ramsar, que va nàixer a la població iraniana del mateix nom el 2 de febrer de 1971, amb la intenció de protegir uns espais molts fràgils i vulnerables que aporten importants beneficis al planeta. Els aiguamolls són autèntiques depuradores naturales, frenen la intrusió marina i ajuden a reduir els efectes de les inundacions. Uns valors ambientals que en fan necessària la conservació.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en À Punt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?