Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Acció en record del desastre nuclear de Txernòbil

Tanquem Cofrents

Acció en record del desastre nuclear de Txernòbil

Tanquem Cofrents desplega dues pancartes a la Plaça de l’Ajuntament de València

dilluns 23 d’abril de 2018, per  AE-Agró

El passat dissabte, 21 d’abril, la plataforma Tanquem Cofrents, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va desplegar dues pancartes davant de l’Ajuntament de València amb els lemes "Mai més Txernòbil" i "Ara tanquem Cofrents". Esta acció es va realitzar amb motiu del XXXII aniversari de l’accident de Txernòbil, que va ocórrer el 26 d’abril de 1986. Este sinistre nuclear, a més a més de les morts provocades per l’explosió i durant els treballs d’extinció, va escampar una enorme quantitat de substàncies radioactives que va afectar a centenars de milers de persones. Des d’aleshores, les víctimes de Txernòbil han patit malalties relacionades amb la radiació i les seues vides s’han vist tràgicament acurtades.

Les regions més damnificades per l’accident nuclear de Txernòbil van ser les més pròximes a l’emplaçament de la central. Concretament Ucraïna i Bielorússia, on els efectes de la radioactivitat es perllongaran durant mil·lennis i on hi ha zones de desenes de milers de quilòmetres quadrats que romandran contaminades i inhabitables durant, com a mínim, centenars d’anys. Però, a més a més, no podem oblidar que el núvol radioactiu es va escampar per quasi tot Europa. Fins i tot va arribar a la ciutat de València, on els detectors de la Universitat Politècnica de València (UPV) van constatar la pujada de la radioactivitat ambiental.

Este desastre, el primer de la història que va arribar al nivell 7, la màxima categoria de gravetat en l’Escala Internacional d’Accidents Nuclears (INES), va demostrar que els problemes de l’energia nuclear no són ni locals ni regionals sinó globals, ja que les emissions radioactives no entenen de fronteres polítiques. En 2011, l’accident de la central japonesa de Fukushima, que també arribà a la categoria 7, tornà a posar en evidència el risc global que representa l’energia nuclear.

Malauradament, també ha quedat ja acreditat que els accidents nuclears no són fets aïllats, sinó que ocorren freqüentment. A més a més dels de Txernòbil i Fukushima, cal destacar el de Mayak a Rússia en l’any 1957, que va ser de nivell 6; el de Windscale Pile al Regne Unit en 1957 de categoria 5; i el de Three Mile Island als Estats Units d’Amèrica (EUA) en 1979, també de nivell 5.

Davant de la perillositat de l’energia nuclear, la plataforma Tanquem Cofrents, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, exigix el tancament de totes les centrals nuclears i particularment la de Cofrents, ubicada a només 61 quilòmetres en línia recta de la ciutat de València. En cas d’accident, Cofrents deixaria contaminat i inhabitable la major part del País Valencià.

La ciutadania mereix viure tranquil·lament sense esta verdadera espasa de Dàmocles sobre el seu cap. La nuclear de Cofrents esta vella i deteriorada, la qual cosa multiplica el risc d’accident, i a dia de hui resulta innecessària. La seua producció ja es pot compensar fàcilment amb mesures d’eficiència i estalvi energètic i amb la implantació d’energies renovables, més segures i més barates. Txernòbil mai més!!! Tanquem Cofrents!!!

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Per un futur renovable

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles