Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Contaminació i patrimoni acústic

Camp de Morvedre

Contaminació i patrimoni acústic

Pedro Montesinos i Àngel Bereje analitzen el Pla Acústic Municipal de Sagunt

divendres 4 de maig de 2018, per  AE-Agró

El passat divendres, 27 d’abril, Acció Ecologista-Agró va convocar a la sala d’actes del Centre Cívic del Port de Sagunt una xerrada sobre el PAM, el Pla Acústic Municipal de la capital del Camp de Morvedre. La cita, organitzada amb la col·laboració de Ciudad Prohibida, va comptar amb les intervencions de Pedro Montesinos i Àngel Bereje, que van analitzar el PAM i van indicar quins són els punts negres de la ciutat en matèria de soroll. A més a més, Bereje i Montesinos també van explicar com afecta la contaminació acústica a la fauna, per exemple a la Marjal d’Almardà-Almenara, i van demanar que es preserve, documente i divulgue el patrimoni acústic de la capital del Camp de Morvedre.

Amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Problema del Soroll, que es celebra el darrer dimecres d’abril, el passat divendres, 27 d’abril, Pedro Montesinos i Àngel Bereje van oferir una xerrada al Centre Cívic del Port de Sagunt per a informar a la ciutadania sobre el PAM, el Pla Acústic Municipal de la capital del Camp de Morvedre. Com van explicar Montesinos, especialista en ecologia acústica, i Bereje, ornitòleg, tota localitat de més de 20.000 habitants està obligada a desenvolupar el seu PAM i estudiar la problemàtica del soroll en el seu nucli urbà.

En el cas del terme municipal de Sagunt, les zones més saturades acústicament són les més pròximes a les autovies i autopistes que travessen la localitat. I, a més a més, existixen dos punts negres per l’afecció de la contaminació acústica a centres de salut, educatius i de la tercera edat. Es tracta de l’entorn urbà de la Muntanyeta de Sant Cristòfol, a Sagunt, i l’Avinguda Corona d’Aragó, ubicada al Port i on el soroll té un impacte molt elevant en l’Hospital de Sagunt i en l’escola infantil Camarena.

A més a més de la contaminació acústica en entorns urbans, Bereje i Montesinos també van explicar com afecta el soroll a la fauna dels espais naturals de la capital del Camp de Morvedre. Per a fer-ho, van reproduir unes gravacions realitzades a Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que custodia Acció Ecologista-Agró a la Marjal d’Almardà-Almenara.

Amb estes gravacions el públic va poder constatar com durant una jornada de caça els ocells deixen de cantar al sentir-se amenaçats pels trets de les escopetes i els lladrucs del gossos. O com el soroll de les avionetes obliga a les aus a augmentar entre un 25% i un 30% els decibels del seu cant, fet que els implica un esforç i un consum extra d’energia per a poder comunicar-se, buscar parella, alimentar els seus pollets, marcar el seu territori, alertar de possibles perills...

Pel que respecta a l’ecologia acústica, paga la pena destacar que el PAM només estudia l’entorn urbà. Així que este document ignora espais naturals com la Marjal dels Moros o la Muntanya de Romeu. I la Marjal d’Almardà només està estudiada en la zona urbanitzada de la platja. Afortunadament, Montesinos i Bereje porten des de finals de 2015 gravant el paisatge sonor de la Finca de Penya, un patrimoni acústic que cal conservar i preservar entre tots.

Perquè, tal i com van explicar els dos ponents de la xerrada, el soroll és la vessant negativa del so. Però, també existix la positiva, el patrimoni acústic, que pot ser natural (el cant dels ocells, el vent, l’aigua...) i cultural (el cant d’estil, les mascletades, la processó del silenci...). I, com van exposar Bereje i Montesinos, cal preservar, documentar i divulgar este patrimoni. I tots podem contribuir a fer-ho. Per exemple, deixant el cotxe aparcat i minimitzant així la contaminació acústica dels nostres desplaçaments.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Aumar i AE-Agró reduïxen en més del 50% la contaminació lumínica del peatge de Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?