Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > Nou cens del Projecte Gambeta a la Finca de Penya

La Casa Penya

Nou cens del Projecte Gambeta a la Finca de Penya

Constatem la presència de la Palaemonetes zariquieyi però continuem sense trobar cap Dugastella valentina en la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara

dijous 17 de maig de 2018, per  AE-Agró

La Casa Penya va obrir les seues portes el passat dijous, 10 de maig, amb motiu del primer cens d’enguany del Projecte Gambeta a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. Esta iniciativa de ciència ciutadana, que Acció Ecologista-Agró va posar en marxa l’any passat en esta zona humida, té com a objectiu estudiar i avaluar l’estat de conservació de les dues espècies de gambeta que històricament han habitat en la Marjal d’Almenara. I, segons les dades obtingudes durant este primer cens, es repetixen els resultats de 2017: sobreviu una població prou abundant de Palaemonetes zariquieyi però, per ara, no hem trobat cap exemplar de Dugastella valentina.

En 2017, Acció Ecologista-Agró va convocar per primera vegada el Projecte Gambeta, el germà menut del Projecte Emys. Vam estrenar esta nova iniciativa de ciència ciutadana a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara, on vam constatar la presència de la Palaemonetes zariquieyi. Enguany, l’objectiu és ampliar este voluntariat ambiental a altres marjals, rius i barrancs on AE-Agró desenvolupa el Projecte Emys.

Per ara, ja s’han realitzat jornades de cens de gambeta al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) i també a la Finca de Penya. Concretament, a la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà es va convocar el primer cens el passat dijous, 10 de maig. Eixe dia vam constatar de nou la presència d’una població abundant de Palaemonetes zariquieyi, però no vam aconseguir localitzar cap Dugastella valentina.

Este voluntariat, organitzat en el marc d’activitats d’ús públic de La Casa Penya, va comptar amb una desena de participants i la col·laboració de Ferran Palero, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Amb este expert en Dugastella vam buscar esta gambeta en els canals de la Finca de Penya. I, fins i tot, també vam anar a la Font de Quart a la recerca d’esta espècie. Però, tampoc la vam localitzar.

Això sí, vam rebre una lliçó de camp magistral a càrrec Ferran Palero que, entre altres explicacions, ens va ensenyar a diferenciar amb exactitud estes dues espècies de gambeta. Durant els pròxims mesos, organitzarem nous censos del Projecte Gambeta a la Finca de Penya. Esperem tindre més sort i, per fi, trobar algun exemplar de Dugastella valentina. Pam a pam, si encara queda alguna, segur que la trobarem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El declivi de la gambeta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles