Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > 18 organitzacions donem suport a la declaració de la Mesa pel (...)

Nova Cultura de l’Aigua

18 organitzacions donem suport a la declaració de la Mesa pel Xúquer

Ecologistes, sindicats, agricultors, ensenyants i partits polítics ens oposem a nous transvasaments i exigim la recuperació integral del Riu Xúquer i l’Albufera de València

dimarts 22 de maig de 2018, per  AE-Agró

La Declaració de la Mesa pel Xúquer del passat 9 de maig compta ja amb el suport d’Acció Ecologista-Agró, AEMS-Ríos con Vida, Ecologistas en Acción, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, La Ribera en Bici, SEO/BirdLife, Xúquer Viu, la Comunitat de Regants de Sueca, La Unió de Llauradors, CODERI (Col·lectiu d’Ensenyants de La Ribera), Escola Valenciana, CCOO, UGT i Intersindical Valenciana. Igualment partits polítics com Compromís, Esquerra Unida, PSPV-PSOE i Més Algemesí també han donat el seu suport i han anunciat que presentaran mocions en els ajuntament. A continuació compartim la declaració de la Mesa pel Xúquer, la qual exigix la recuperació del riu i l’Albufera i rebutja qualsevol nou transvasament.

Després de l’Ebre, el Xúquer és el riu més important de la vessant mediterrània de la península ibèrica i el més cabalós del País Valencià. Al llarg dels segles ha configurat el paisatge de les terres valencianes per les quals discorre amb els seus afluents, sent determinant per a la identitat de comarques com La Ribera o l’existència d’espais emblemàtics com el Parc Natural de l’Albufera de València.

Malauradament, el Xúquer és hui en dia un riu sobreexplotat, al qual no li sobra ni una gota d’aigua, amb uns cabals ambientals insuficients, tant per al propi riu com per a l’Albufera a la qual alimenta. Un riu sotmés a episodis recurrents de sequera com l’actual, que limiten la disponibilitat d’aigua per als usos humans. En les últimes dècades l’han despullat d’una gran part del seu cabal amb abusives extraccions insostenibles, mentre s’ha contaminat amb pesticides prohibits i amb nitrats fins posar en risc l’abastiment d’aigua potable. El Canvi Climàtic, que ja ha provocat una important reducció de les precipitacions en la seua conca, agreuja el deteriorament del riu i els aqüífers.

Malgrat esta situació el lobby de l’aigua d’Alacant continua exigint, una i altra vegada, l’aigua del Xúquer, com si el nostre riu fora l’Amazones i li sobrara aigua per a repartir al Vinalopó, al Segura o al Guadiana. Si la situació d’estos rius és mala, la del Xúquer ho és igualment, compartint els problemes de sequera, reducció de cabals i dificultats pel reg.

Ara, este grup de pressió torna a demanar un nou transvasament del Xúquer des d’Antella o des de Cortes de Pallàs. Malgrat que ja s’ha demostrat que l’únic punt on es poden transferir recursos, sense afectar greument als cabals ambientals per a mantindre els ecosistemes aquàtics del Xúquer i l’Albufera i per garantir els diferents usos com l’abastiment humà de les poblacions de la ribera o el reg, és al final del riu. Però, sembla que este lobby no mira més que pel seu interés i no els importa exhaurir no sols la seua conca, sinó també les veïnes.

A més a més, la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó està a punt de signar un conveni amb el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient al marge de les normes d’explotació del Xúquer, en procés d’elaboració. Amb este conveni volen garantir el transvasament fix de 20 hm3 anuals, durant els pròxims 5 anys, independentment de l’estat del riu i de l’existència o no de sobrants, fet que vulneraria les condicions de la Unió Europea (UE) per al finançament del transvasament.

No satisfets amb tot això, també estan demanant 30 hm3 més del Xúquer des d’Alarcón, deixant-nos sense este recurs aigües avall d’este transvasament. Davant esta situació, la Mesa pel Xúquer reitera que al Xúquer no li sobra aigua. I acorda oposar-se de manera frontal a qualsevol transferència d’aigües del Xúquer a altres conques des d’Alarcón o des de qualsevol altre punt que no siga la Marquesa, prop de la desembocadura.

La Mesa pel Xúquer exigix la recuperació integral del Xúquer i de l’Albufera, així com dels aqüífers i sistemes aquàtics associats. Demanem que finalitze la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que priva al riu d’una gran part del seu cabal base, i que es recupere el llit del riu amb el seu eixamplament i la plantació de vegetació de ribera.

La Mesa pel Xúquer també reclama millorar la qualitat de les aigües del riu, posant en marxa mesures per a reduir radicalment l’ús dels plaguicides que s’han trobat en el Xúquer, segons l’informe d’Ecologistas en Acción. A més a més, exigim l’abastiment d’aigua de la millor qualitat als pobles de La Ribera del Xúquer, posant en marxa mesures per a la recuperació dels aqüífers contaminats i establint de manera immediata perímetres de protecció de les captacions.

Igualment, demanem una revisió a l’alça del cabals ambientals del Xúquer i de l’Albufera, de manera que els estalvis produïts es destinen de manera preferent a millorar estos cabals. I també els de l’estuari, al qual s’ha deixat pràcticament sense cabal ambiental en els últims 4 kilòmetres de riu. La Mesa pel Xúquer no accepta que es vulneren les condicions fixades per al transvasament al Vinalopó des de la Marquesa. O siga, es podran transferir aigua de sobrants, una vegada garantits els cabals ecològics i respectats els diferents usos de la conca. En cas contrari es denunciarà a la UE este incompliment.

Finalment la Mesa pel Xúquer acorda traslladar a la ciutadania estes conclusions, informant de la situació real del riu i de la necessitat de prendre consciència que el seu futur sols serà possible amb l’actuació dels distints sectors de la societat. També fer arribar estes conclusions a la Generalitat Valenciana i al Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Alimentació, a l’igual que als ajuntaments de La Ribera i altres comarques valencianes, per a l’aprovació de mocions en este sentit.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Per un futur de vida per al Xúquer!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles