Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Recuperem La Punta, desurbanitzem la ZAL!

Pam a pam

Recuperem La Punta, desurbanitzem la ZAL!

Jornades sobre restauració del paisatge per a impulsar un nou model territorial

dijous 24 de maig de 2018, per  AE-Agró

La setmana passada la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL", entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va organitzar les jornades de reflexió "Hi ha alternatives: Desurbanització i restauració del paisatge per un nou model territorial". Esta cita, convocada amb motiu de la campanya "Aturem la ZAL, Recuperem la Punta", va constar de dues activitats. Primer, el dimecres 16 de maig, es va celebrar una exposició de projectes i exemples de desurbanització amb experts. I el dia següents, el dijous 17 de maig, es va realitzar un taller teoricopràctic sobre desurbanització i recuperació del paisatge, aplicat al cas de la ZAL (Zona d’Actuació Logística) del Port de València i l’Horta de La Punta.

És possible recuperar un espai natural i el seu paisatge una vegada ha sigut urbanitzat? I és viable actualment un nou model de desenvolupament territorial més respectuós amb l’entorn i els seus habitants? Estes dues qüestions van ser el punt de partida de les jornades de reflexió "Hi ha alternatives: Desurbanització i restauració del paisatge per un nou model territorial". I la resposta a estes dues preguntes és sí, tal i com van exposar Àgata Colomer, geògrafa i directora del projecte LIFE "Desurbanització i Restauració de la Pletera", i Martí Franch, arquitecte del paisatge, enginyer agrícola i impulsor de la restauració del paratge Tudela-Culip al Parc Natural de Creus.

Estos dos experts, convidats per la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL", entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, van oferir una conferència a València el passat dimecres, 16 de maig. Concretament a l’IVAMlab, on van explicar al nombrós públic congregat estos dos exemples de desurbanització i recuperació del paisatge, desenvolupats a la província catalana de Girona. L’acte va comptar també amb la participació de l’històric arquitecte valencià Carles Dolç (El Saler per al Poble), que va ser l’encarregat de moderar les ponències i de presentar la batalla ciutadana que actualment lliurem des de la campanya "Aturem la ZAL, Recuperem la Punta".

Precisament, la segona cita d’estes jornades va ser un taller teoricopràctic amb Àgata Colomer i Martí Franch per a aplicar els seus coneixements sobre desurbanització i recuperació del paisatge al cas concret de la ZAL (Zona d’Actuació Logística) del Port de València i l’Horta de La Punta. La cita, celebrada el dijous 17 de maig, va ser a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (UPV) i va comptar també amb la intervenció de persones locals coneixedores del territori de La Punta i de companyes i companys de la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL".

El resultat final de les jornades va ser molt enriquidor i ens va servir per a repensar col·lectivament La Punta des de l’estratègia de la desurbanització i la restauració del paisatge. I, així, imaginar entre totes i tots com volem recuperar esta Horta periurbana de València, històric connector ecològic entre el Riu Túria, el Parc Natural de l’Albufera i els poblats marítims del Cap i Casal. Front a l’urbanisme hegemònic i destructor que continua patint l’Horta, recuperem La Punta!!! Desurbanitzem la ZAL!!! Horta és futur!!!

Debats sobre el territori en juny

En el marc de la campanya "Aturem la ZAL, Recuperem la Punta", la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL" organitza un cicle de debats sobre el territori el pròxim mes de juny. Concretament els dimarts 5, 12 i 19 de juny. La cita, que serà a l’IVAM, comptarà amb la participació de professionals que tractaran i debatran sobre les relacions entre la ciutat, l’Horta, els espais naturals, les infraestructures i el Port de València.

Amb estos debats pretenen abordar la delicada i fràgil relació entre la ciutat i el seu entorn. Especialment pel que respecta actuacions com la ZAL, que acaben tiranitzant i hipotecant el futur del conjunt de la ciutadania en nom del creixement econòmic, la pressió urbanística i l’obtenció ràpida de beneficis especulatius. Front a estos imperatius del poder, nosaltres apostem per un model territorial basat en el respecte a la natura i l’entorn i la consecució d’una vida saludable, digna i solidària per a les persones.

Finalment, des de la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL" vos recordem que encara està en marxa la campanya de visites a SENSEMURS, els murals en defensa de La Punta. Les pròximes i últimes visites seran els dissabtes 26 de maig i 2 de juny, a les 11:00 hores. Si encara no has pogut vore esta mostra d’art urbà compromés amb el territori, vine i descobrix les creacions d’Aryz, Blu, Borondo, Escif, Anaïs Florin, Hyuro, Liqen, Luzinterruptus, Daniel Muñoz SAN, Sam3 i Elías Taño. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : SENSEMURS, murals en defensa del territori de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles