Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > La Coordinadora per la Protecció de Les Moles sol·licita a la Conselleria (...)

Pam a pam

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles sol·licita a la Conselleria la protecció de les trinxeres de Paterna

També demanem a Cultura la senyalització d’un Recorregut per la Memòria

dilluns 18 de juny de 2018, per  AE-Agró

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, ha sol·licitat a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la protecció de les trinxeres de Paterna (Horta Oest, València). A més a més, la Coordinadora també ha proposat la senyalització i protecció d’un Recorregut per la Memòria. Este itinerari, que té com a objectiu posar en valor l’arquitectura bèl·lica de la Guerra Civil, enllaçaria el mur d’afusellaments de Paterna amb les tres línies defensives de la localitat. El recorregut proposat, de més de 10 quilòmetres de distància, transcorre entre boscos de pi, zones humides i camps de secà.

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles ha visitat les trinxeres de la Guerra Civil de Montecanyada amb Paco Martínez, membre de l’Associació Cultural “El Testar”, i Joan Olmos, urbanista. Membres de la Coordinadora han pogut comprovar in situ l’estat en el qual es troben les defenses de la ciutat de València construïdes durant la República. Paterna (Horta Oest, València) compta amb tres nuclis defensius al llarg del seu terme municipal, encarats sempre cap a l’antiga carretera de Llíria.

Tant els membres de la Coordinadora com el representant de l’Associació Cultural “El Testar” han coincidit en la necessitat de la restauració, posada en valor i protecció d’estes infraestructures bèl·liques, així com en la possibilitat d’habilitar un Recorregut per la Memòria. Este itinerari transcorreria entre la part més oriental de Les Moles, on es troba el Terrer i el mur d’afusellaments on van ser assassinades més de 2.000 persones, i les tres línies defensives construïdes durant la República: La de Les Moles, la de Montecanyada i la del bosc de La Vallesa.

La ruta de quasi 10 quilòmetres de distància discorre principalment pel paratge denominat Les Moles, que inclou les partides del Rabosar, la Cova de la Mel, el Ciscar i els Pixadors. Una part d’ella són camins que transiten a l’ombra de pinedes madures, zones forestals de bosc i màquia mediterrània, cultius de secà amb garroferes, ametlers i oliveres i la part més frondosa que transcorre pel Barranc de l’En Dolça. A part dels valors patrimonials de la Guerra Civil també ens trobem en la zona amb refugis de pastor i murs de pedra seca, restes de moles de molí (que donen nom al paratge) i coves habitatge tan lligades a la història de Paterna.

A més a més, durant el recorregut ens trobarem amb espais singulars com els llits naturals dels barrancs amb trams no antropitzats i prou ben conservats que mantenen la seua vegetació de ribera i règim hidrològic natural. També l’alt de Les Moles, punt des del qual es pot observar la línia de costa, la Serra Calderona al nord, la de Corbella al sud i fins i tot el Montgó els dies més clars. Baixant del promontori trobem el primer nucli de trinxeres. La senda contínua cap a l’oest fins a arribar a la via pecuària, el camí més antic de Paterna, que desemboca en el segon nucli de trinxeres. Este és un grup singular, ja que es van construir com a defensa d’un xalet que es pensava utilitzar com a estat major de la defensa de la ciutat de València. En elles trobem nombrosos nius de metralladores, centenars de metres de trinxeres, búnquers i refugis. El camí continua entre pinedes i camps de secà fins a endinsar-se en el bosc de La Vallesa, on trobem l’última i més occidental línia defensiva del terme municipal de Paterna.

La Coordinadora ha valorat molt positivament que l’Ajuntament de Paterna haja iniciat els tastos arqueològics destinats a catalogar i inventariar les trinxeres de Les Moles. Però, l’entitat ciutadana, que compta amb la participació d’Acció Ecologista-Agró, ha volgut anar més enllà sol·licitant a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la protecció de les trinxeres i la senyalització d’este “Recorregut per la Memòria” per a posar en valor l’arquitectura bèl·lica de la Guerra Civil.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demanem enllaçar el Parc Fluvial del Túria amb la Via Verda d’Ojos Negros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles