Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > Nova campanya contra els tractats de comerç i inversió

STOP TCI!

Nova campanya contra els tractats de comerç i inversió

Les persones i el Planeta primer!

dimecres 20 de juny de 2018, per  AE-Agró

Des de fa més de quatre anys distintes organitzacions, col·lectius, partits polítics, sindicats, associacions professionals i entitats de distinta natura treballem juntes per a demanar al Govern espanyol i a la Unió Europea (UE) la paralització de les negociacions del tractat transatlàntic amb els Estats Units d’Amèrica (TTIP) i de la ratificació de l’acord amb el Canadà (CETA). Davant de l’anunci de la UE de la posada en marxa de nou grans acords durant 2018, s’ha creat la campanya "No als tractats de comerç i inversió". L’objectiu? Doncs, ampliar la informació a la ciutadania, treballar en la incidència política i continuar amb l’activisme i la mobilització social.

La campanya estatal "No als tractats de comerç i inversió", hereva de la campanya "No al TTIP, CETA i TiSA", forma part d’una xarxa present en més de 2.000 ciutats i pobles d’Europa. Està integrada per organitzacions de la societat civil, partits polítics, sindicats, associacions professionals i diferents entitats de divers tipus, entre elles Acció Ecologista-Agró, així com per persones a títol individual que compartixen la seua preocupació per les amenaces que plantegen els tractats de comerç i inversió (TCI).

Gràcies a la mobilització social, en els últims anys s’han aconseguit importants èxits en la lluita per impedir la firma i ratificació dels tractats amb els Estats Units d’Amèrica (TTIP) i el Canadà (CETA). El TTIP continua paralitzat i el CETA encara ha de ser ratificat per molts parlaments nacionals. A més a més, els tribunals privats per a les corporacions (ISDS) han sigut posats en evidència com antidemocràtics i han patit un desprestigi polític i jurídic en la Unió Europea (UE).

No obstant, a pesar d’estos èxits, la UE continua treballant en la implantació d’una agenda comercial neoliberal a través d’una onada de nous acords, com l’acord multilateral de serveis (TiSA) i els acords comercials amb Mèxic, el bloc de Mercosur, Singapur, Vietnam o el Japó, entre altres. Segons Lucía Bárcena, portaveu de la campanya estatal "No als tractats de comerç i inversió", estos tractats de comerç i inversió afecten negativament a les vides de les persones, especialment les més vulnerables, i estan dissenyats per a defendre i perpetuar un sistema econòmic en profunda crisi, tant social com econòmica i mediambiental.

Per això, la campanya "No als tractats de comerç i inversió" rebutja les negociacions d’estos tractats, dutes a terme amb gran opacitat, i exigix un debat polític transparent i democràtic. Des d’esta campanya es reclama una política econòmica i comercial que servisca per a l’interés públic i actue en favor d’un futur comú. Així mateix els seus representants afirmen: “És més important que mai no continuar treballant per a exercir un control ciutadà davant de la imposició del poder de les transnacionals”.

La campanya defén la construcció d’unes relacions i polítiques comercials entre els pobles que posen en primer lloc a les persones i el Planeta, garantint els drets humans i la protecció mediambiental. Rebutja al seu torn “l’estratègia de competència salvatge i desigual que propugnen els governs neoliberals a Europa”. Les organitzacions que ens hem adherit a la campanya ens hem desmarcat i diferenciat de l’oposició a estos tractats per part de l’extrema dreta: “la nostra proposta part de la cooperació i integració dels pobles”, ha afirmat Bárcena durant la presentació de la campanya este dimarts, 20 de juny, a Madrid, en un acte que ha moderat l’actor Juan Diego Botto.

La proposta comercial de la campanya passa per un comerç que reduïsca els impactes de la globalització econòmica i que estiga al servei de les majories socials i no de les empreses multinacionals. Volem un comerç basat en la cooperació dels pobles, que fomente una economia dirigida a generar recursos per a la vida i que protegisca els drets laborals, l’educació, la salut, l’aigua, el coneixement, la cultura i molts més béns públics com a recursos no subjectes a l’apropiació privada. Exigim un comerç que incentive l’economia social i solidària i promoga el comerç local i que protegisca el futur de l’agricultura camperola en el nord i el sud global.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : No són tractats, són colps d’Estat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles