Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > AE-Agró desenvoluparà un projecte per a ressaltar la importància dels bons (...)

Custòdia del Territori

AE-Agró desenvoluparà un projecte per a ressaltar la importància dels bons usos de l’aigua en la consecució de l’excel·lència mediambiental de la Marjal d’Almenara

Esta iniciativa compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i està dirigida a la ciutadania i escolars dels municipis vinculats a esta zona humida protegida

dijous 12 de juliol de 2018, per  AE-Agró

En només 25 anys, la Marjal d’Almenara ha passat de ser un aiguamoll residual a entrar a formar part de la llista Ramsar de zones humides d’importància internacional. Este miracle mediambiental ha sigut possible gràcies al treball pam a pam d’Acció Ecologista-Agró, a la implicació de les administracions públiques i, especialment, als bons usos de l’aigua que històricament ha realitzat la població local. Per això, per a AE-Agró, és un deure ressaltar la importància dels bons usos de l’aigua en la consecució de l’excel·lència mediambiental de la Marjal d’Almenara. I ho anem a fer durant 2018 amb un projecte d’educació i divulgació mediambiental que compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana.

El projecte, que porta per títol "Les intervencions humanes en el cicle de l’aigua de la Marjal d’Almenara", consistirà a redactar, dissenyar i realitzar una exposició itinerant que s’instal·larà després de l’estiu a La Casa dels Anglesos, el centre d’interpretació de la natura dels Estanys d’Almenara. Després, esta exposició viatjarà durant l’últim trimestre de 2018 a diferents pobles que tenen part del seu terme en la Marjal d’Almenara, propietats municipals dins d’esta zona humida protegida o una relació de proximitat significativa pel que respecta al cicle l’aigua.

En total, esta exposició sobre la importància dels bons usos de l’aigua en la consecució de l’excel·lència mediambiental de la Marjal d’Almenara visitarà nou municipis de tres comarques diferents: Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara a La Plana Baixa; Sagunt, Quartell, Benavites i Canet d’en Berenguer al Camp de Morvedre; I Sogorb a L’Alt Palància. A més a més, també viatjarà a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat mediambiental que, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt, gestiona Acció Ecologista-Agró en esta zona humida protegida.

L’exposició constarà de set panells explicatius que, entre altres aspectes, explicaran l’origen, la quantitat i la qualitat de l’aigua de la Marjal d’Almenara. A més a més mostraran el recorregut dels cabals hídrics dins i fora de la zona humida protegida, les pràctiques tradicionals que han intervingut en el manteniment d’este aiguamoll Ramsar, les modificacions efectuades i les implicacions dels usos humans. Finalment, destacar que l’exposició també repassarà els punts d’inflexió entre conservació i desaparició, els esforços de revalorització de la marjal i les seues perspectives de futur.

A més a més de l’exposició itinerant, este projecte inclou una sèrie de visites guiades durant l’últim trimestre d’enguany per a centres educatius dels pobles als quals va dirigida esta iniciativa de divulgació mediambiental. Les visites seran a la Marjal d’Almenara i consistiran a recórrer els camins de l’aigua d’esta zona humida protegida. L’objectiu és difondre entre xiquets i adolescents els bons usos en el cicle de l’aigua que han permés l’excel·lència mediambiental de la Marjal d’Almenara, malgrat les pressions derivades de ser una zona densament poblada i amb una gran activitat econòmica.

Per a desenvolupar el projecte "Les intervencions humanes en el cicle de l’aigua de la Marjal d’Almenara", AE-Agró comptarà amb el suport econòmic de 9.270 euros de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Concretament a través de les ajudes de la Conselleria per a associacions de defensa mediambiental per a la difusió de les bones pràctiques en l’ús de l’aigua. En 2017, gràcies a estes ajudes de la Generalitat Valenciana, AE-Agró ja va impulsar el projecte "Escoles de pluja" al Parc Natural de l’Albufera de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Marjal d’Almenara entra a formar part del Conveni de Ramsar

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?