Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Xàtiva

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Xàtiva

Confirmem la presència de la Mauremys leprosa al Riu Albaida

dimecres 1 d’agost de 2018, per  AE-Agró

A la tercera va la vençuda. El Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró portava des de 2016 cercant tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva (La Costera, València). Els dos primers anys no vam trobar cap. Només quatre exemplars de l’exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta). Però, en esta edició, per fi, hem pogut confirmar la presència de les Mauremys leprosa a l’Albaida. Amb la col·laboració de Salva Argente i altres veïns de Xàtiva, hem localitzat dos mascles, un d’ells juvenil, i una femella de tortuga d’aigua ibèrica en este riu. Malauradament, a la mateixa zona també hem capturat i retirat del medi natural huit exòtiques i invasores Trachemys scripta.

Ja és oficial. Al Riu Albaida al seu pas per Xàtiva (La Costera, València) sobreviu una xicoteta població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Concretament just en el límit amb el terme municipal del Genovés, on el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha censat enguany, amb la col·laboració de Salva Argente i altres veïns de Xàtiva, tres Mauremys leprosa. Es tracta de dos adults, un mascle i una femella, i un juvenil mascle, que confirmaria la reproducció en este tram de l’Albaida d’esta espècie autòctona amenaçada.

Malauradament, durant les tres jornades de seguiment i cens realitzades amb quatre trampes flotants els dies 13, 20 i 23 de juliol, també vam capturar i retirar del medi natural huit exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta). Esta espècie, originària d’Amèrica, ja s’està reproduint a l’Albaida al seu pas per Xàtiva, tal i com vam descobrir en 2016 i hem pogut constatar de nou este estiu. Com? Doncs, a partir de les mesures dels adults i especialment dels juvenils localitzats en el riu, que han sigut traslladats al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.

També hem trobat diferents espècies de peixos, molts exòtics, com el Black Bass i el Percasol, i algún autòcton, com el barb i l’anguila.

El Projecte Emys d’AE-Agró es va convocar per primera vegada a Xàtiva en 2015, quan la prospecció de tortugues autòctones es va realitzar al Riu Canyoles, afluent de l’Albaida. En eixa edició vam trobar 10 Mauremys leprosa. L’any següent esta iniciativa de ciència ciutadana ja es va realitzar a l’Albaida, on vam retirar quatre Trachemys scripta. En 2017 vam repetir seguiment i cens, però no vam capturar cap tortuga autòctona ni exòtica. Enguany, quan per fi hem confirmat la presència de tortugues autòctones en este riu, ho hem fet gràcies a l’ajuda dels 13 voluntaris que hi han participat.

Esta temporada, a més a més de l’Albaida al seu pas per Xàtiva, el Projecte Emys també ha viatjat de nou al Canyoles al seu pas per Moixent, on hem aconseguit localitzar 53 Mauremys leprosa. Fora de la comarca de La Costera, este voluntariat mediambiental ha visitat en 2018 el Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) i la Marjal de Rafalell i Vistabella.

Actualment estem desenvolupant este iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, al municipi de Montserrat, on el seguiment de tortugues es realitza en dos punts d’aigua temporals. Pròximament el Projecte Emys també viatjarà al Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Barranc del Carraixet i els ullals d’Albalat de la Ribera. Si vols ser voluntari del Projecte Emys i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2017: Informe Xàtiva

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?