Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Denuncien a Lafarge-Holcim per superar el límit de contaminació atmosfèrica (...)

Camp de Morvedre

Denuncien a Lafarge-Holcim per superar el límit de contaminació atmosfèrica en la cimentera de Sagunt

La planta del Camp de Morvedre sobrepassa les emissions d’òxids de nitrogen que estipula l’Autorització Ambiental Integrada que li va atorgar la Conselleria

dijous 2 d’agost de 2018, per  AE-Agró

Ecologistas en Acción ha presentat esta mateixa setmana una denúncia contra la cimentera de Lafarge-Holcim a Sagunt (Camp de Morvedre, València) per incompliment de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) d’esta instal·lació. Segons la denúncia, la planta ha superat el límit de contaminació atmosfèrica. Concretament pel que respecta a les emissions d’òxids de nitrogen (NOx), els de major importància en la contaminació atmosfèrica. Des d’Acció Ecologista-Agró donem suport a la petició d’Ecologistas en Acción, que en la seua denúncia exigix que la Conselleria de Medi Ambient obligue a Lafarge-Holcim a implantar les millors tècniques disponible (MTD) per a reduir les emissions a nivells permesos.

La cimentera de Lafarge-Holcim a Sagunt (Camp de Morvedre, València) produïx en dos forns clinker blanc i gris, el component principal del ciment, que s’obté al calcinar calcària i argila a altes temperatures. A més a més de per a la fabricació de ciment, estes instal·lacions industrials són utilitzades també per a la incineració de residus perillosos i no perillosos. Actualment esta planta, segons el Registre PRTR-Espanya, té les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) més altes del País Valencià.

Per a poder realitzar estes activitats, Lafarge-Holcim compta amb una Autorització Ambiental Integrada (AAI) des de 2004, que va ser modificada en 2015 sense avaluació ambiental en contra del que arreplega la normativa. En eixa modificació es van fixar les Millors Tècniques Disponibles (MTD) que havia d’adoptar l’empresa i també els Valors Límit d’Emissió (VLE) per a cada forn de la cimentera. En l’adopció de les MTD, la tècnica de la Reducció Selectiva No Catalítica (RSNC), que permet reduir les emissions de NOx, es va instal·lar en el forn de clinker gris. Però, no es va aplicar en el forn de clinker blanc.

Tal i com denuncia Ecologistas en Acción, l’anàlisi de les dades de la informació ambiental de l’expedient públic de l’empresa reflectix que, des d’abril de 2017, Lafarge-Holcim ha sobrepassat els límits d’emissions de NOx en la cimentera de Sagunt, actualment fixats en 500g/Nm3. Concretament, la superació dels VLE per als NOx s’ha produït en el forn de clinker blanc, on l’empresa no ha adoptat la tècnica RSNC. Estos fets suposen un clar incompliment de les condicions fixades en l’AAI i, segons establix la Llei de Prevenció i Control Integrats de la Contaminació, l’obertura d’un expedient sancionador.

Des d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar el nostre suport a la denúncia presentada per Ecologistas en Acción, que exigix a la Conselleria de Medi Ambient l’obertura d’expedient sancionador a Lafarge-Holcim per incompliment de l’AAI i ocasionar un greu dany a la qualitat de l’aire en la comarca del Camp de Morvedre i, fins i tot, en l’àrea metropolitana de València. De la mateixa manera, també recolzem la petició realitzada per a obligar a la cimentera a implantar les MTD per a reduir les emissions a nivells permesos i el sotmetiment a avaluació ambiental de la modificació de l’AAI, que és obligatòria a l’incloure la incineració de residus.

Cal recordar que l’incompliment de l’AAI pel que respecta a les emissions contaminants de la cimentera no és el primer que protagonitza Lafarge-Holcim a Sagunt. Per exemple, esta empresa, segons informes d’urbanisme de l’Ajuntament de Sagunt, va superar la cota màxima d’extracció en profunditat i també es va excedir en els límits del perímetre del Salt del Llop, la pedrera que explota a la capital del Camp de Morvedre. I tampoc no podem oblidar que actualment esta multinacional està sent jutjada a França pels seus presumptes vincles amb l’Estat Islàmic a Síria.

Si Lafarge-Holcim, empresa que en 2017 va rebre el Premi Residu d’AE-Agró pels seus continus atacs contra la nostra natura, vol ser realment un "veí exemplar", tal i com ven en les seues campanyes publicitàries, hauria de començar a pensar més en respectar el medi ambient i menys en guanyar diners a costa del territori i la salut de les persones.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Pinyal, per ara, no es toca

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?