Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Carraixet

Voluntariat ambiental

Projecte Emys: Informe Carraixet

Localitzem huit Mauremys leprosa en el Pont Sec

divendres 21 de setembre de 2018, per  AE-Agró

Del 12 al 19 de setembre el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a protagonitzar el seguiment de la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) del Pont Sec del Barranc del Carraixet. En l’edició de 2018 este voluntariat mediambiental ha aconseguit censar huit noves tortugues autòctones en este racó del Carraixet, ubicat entre els termes municipals de Moncada i Foios (Horta Nord, València). Esta iniciativa de ciència ciutadana ha comptat en el Pont Sec amb la participació de 22 voluntaris i la col·laboració de la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca, l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell i la Conselleria de Medi Ambient.

L’any 2013 el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró descobria en el Pont Sec del Barranc del Carraixet una nova població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Des d’aleshores esta iniciativa de ciència ciutadana realitza anualment el seguiment d’esta xicoteta població de tortugues autòctones. Només no la vam fer en 2015, quan la sequera va impedir instal·lar els mornells, les trampes artesanals amb les quals es realitza el cens.

Enguany el seguiment ha constat de quatre jornades de voluntariat. La primera va ser el dimecres 12 de setembre, quan vam col·locar quatre mornells que vam revisar posteriorment el divendres 14, el dilluns 17 i el dimecres 19 de setembre. En total, en esta edició hem capturat i censat huit Mauremys leprosa que després hem retornat al barranc.

Paga la pena destacar que totes les tortugues autòctones localitzades enguany eren mascles i que cap d’ells havia sigut censat encara. Des de 2013, el Projecte Emys ha localitzat 19 tortugues d’aigua ibèriques en el Pont Sec, tram del Barranc del Carraixet ubicat entre Moncada i Foios (Horta Nord, València). També paga la pena destacar que esta temporada no hem capturat cap tortuga de florida (Trachemys scripta). Des de l’inici d’este voluntariat s’han retirat del Pont Sec tres exemplars d’esta espècie exòtica invasora.

Com en les edicions anteriors, AE-Agró ha comptat amb la col·laboració dels companys de la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell per a desenvolupar el Projecte Emys en el Carraixet. A més a més, també hem tingut l’ajuda dels 22 voluntaris que s’han sumat a esta iniciativa de ciència ciutadana que compta amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient.

Esta temporada, a més a més del Pont Sec del Carraixet, el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i per Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Riu Xúquer al seu pas per Jalance i els municipis de Montserrat, Albalat de la Ribera i Almansa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2017: Informe Carraixet

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?