Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > Un any del CETA: els seus beneficis, la nostra ruïna

STOP TCI!

Un any del CETA: els seus beneficis, la nostra ruïna

Este tractat ha desprotegit als xicotets agricultors, als consumidors i al Planeta

dilluns 1 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

A finals de setembre de 2017 el CETA, el tractat comercial i d’inversions entre la Unió Europea (UE) i el Canadà, va entrar en vigor de manera provisional. Això vol dir que la major part del contingut d’este tractat neoliberal ja està operant. No obstant això, la majoria dels parlaments nacionals de la UE encara no han arribat a un acord sobre ell ni tampoc el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat sobre la seua legalitat. A continuació compartim el balanç provisional realitzat per la campanya estatal "No als tractats de comerç i inversió" sobre el primer any en vigor del CETA. Esta campanya és hereva de la campanya "No al TTIP, CETA i TiSA" i compta amb el suport d’Acció Ecologista-Agró.

Al cap d’un any, és difícil avaluar els impactes directes del CETA, el tractat comercial i d’inversions entre la Unió Europea (UE) i el Canadà. Però, és evident que durant el seu primer any en vigor s’han incrementat notablement les exportacions en alumini del Canadà a la UE. També les d’automòbils, químics, combustibles minerals, petroli i productes farmacèutics per la reducció de barreres no aranzelàries. És a dir, per l’eliminació de regulacions, ja que els aranzels en estos productes estaven quasi en zero, i no per l’augment en criteris ambientals o ètics.

Paga la pena destacar també que durant este primer any del CETA no s’han generat ocupacions significatives i de qualitat. Tanmateix, hi ha evidències que les grans empreses i multinacionals que ja exportaven al Canadà sí que s’han beneficiat. En este sentit, destacar que el comerç en aliments i productes agrícoles s’ha concentrat encara més en mans de grans productors, posant en risc la sobirania alimentària en tots dos costats de l’Atlàntic i deixant als xicotets agricultors, consumidors i al Planeta desprotegit.

El tractat ha creat un paradís per al lobby corporatiu, elevant el poder de les multinacionals per a canviar regulacions i proteccions. En paraules de David Plunkett, negociador del CETA i ara representant de les empreses canadenques a Brussel·les, “per primera vegada el CETA inclou un capítol sobre la cooperació reguladora que dóna a les empreses canadenques l’oportunitat de tindre informació de primera i amb antelació sobre el que els Governs tenen planejat fer (en termes reguladors)”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nova campanya contra els tractats de comerç i inversió

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles