Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Tren sí, però amb bici

València en Bici

Tren sí, però amb bici

Sobre la manifestació a favor de la modernització de la línia Terol-Sagunt

dimarts 2 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

El pròxim diumenge, 7 d’octubre, València en Bici-Acció Ecologista Agró estarà de manera crítica en la manifestació convocada per un gran nombre d’organitzacions ciutadanes, sindicats i associacions empresarials d’Aragó i el País Valencià per la incorporació de la línia Saragossa-Terol-Sagunt en la Xarxa Transeuropea de Transport. Estarem perquè no s’està reivindicant explícitament, com si ocorre amb el Corredor Mediterrani, una línia d’Alta Velocitat. No obstant això, i estant d’acord amb el fet que la línia ferroviària entre València i Saragossa per Terol requerix una modernització i inversions urgents, volem deixar clar que és el que esperem d’esta reivindicació.

En primer lloc, des de València en Bici-Acció Ecologista Agró volem manifestar que qualsevol modernització de la línia València-Terol-Saragossa ha de realitzar-se sota els paràmetres d’una línia fèrria convencional, amb velocitats inferiors als 220 km/hora. A partir d’això, adaptar el traçat (electrificat i en doble via com es demana en el document dels convocants) el més possible a l’actual, de manera que no es perden les estacions ja existents. Perquè mal negoci faríem si els futurs trens deixaren de donar el poc servei que donen ara mateix, eliminant les parades en les poblacions intermèdies entre les capitals. Des de València en Bici-AE Agró reivindiquem un tren en el qual es puguen portar bicicletes i en el qual es puga parar als pobles. La filosofia d’invertir en infraestructures que contribuïsquen a partir el territori i deixar-lo desert no és la nostra. Si el tren el paguem tots i totes, ha de donar servei a tots i totes. Als cicloturistes i als habitants dels pobles.

Dit això, volem manifestar els nostres dubtes davant el manifest que els convocants han redactat i que pensem que moltes de les organitzacions que el secunden no han llegit amb deteniment. Així s’afirma que “demandem que es realitzen les següents actuacions i obres per a ser executades en els terminis que s’indiquen, de manera que es combinen, d’una banda, les actuacions urgents i immediates de millora de la línia actual i, per un altre, els treballs per a la construcció de la xarxa d’altes prestacions, amb doble via electrificada d’ús mixt, com a part de la Xarxa Bàsica de la Xarxa Transeuropea de Transport, en l’horitzó temporal establit”. Res que objectar, a no ser perquè més endavant en el manifest es fa referència a tramitar de nou, per haver caducat, l’Estudi Informatiu per al traçat Terol-Sagunt presentat per Foment en març de 2011.

En eixe Estudi Informatiu es deia el següent de la línia actual: “Actualment, la línia Sagunt-Terol és de via única no electrificada i té una longitud de 137 km. El traçat és molt sinuós: el 80% de les corbes tenen un radi inferior a 550 metres, la qual cosa limita la velocitat comercial del tram. Els pendents de 21’5 mil·lèsimes (pendents característics de fins a 24 mil·lèsimes) condicionen l’explotació, especialment el tràfic de mercaderies, limitant la càrrega màxima de les expedicions. Per a disminuir els pendents, el traçat actual descriu un desenvolupament molt llarg, que augmenta en un 40% la distància existent en línia recta entre Sagunt i Terol”.

Una vegada descrita la problemàtica de la línia actual, el document afirma que “es tracta d’establir una connexió ferroviària en altes prestacions entre Terol i Sagunt, amb les següents característiques: Alta velocitat, trànsit mixt (viatgers i mercaderies), plataforma de doble via electrificada, pendent màxim de 15 mil·lèsimes (arribant a 18 en casos excepcionals) i respectar la línia actual entre Sagunt i Caudiel (servei de rodalia)”. Estem parlant, doncs, no d’una línia d’Altes Prestacions, sinó d’una Línia d’Alta Velocitat nua i crua. Es van estudiar sis corredors que contemplaven dos tipus de solucions: el condicionament de la línia existent per a alta velocitat o noves solucions específiques concebudes per a alta velocitat I, després de l’anàlisi realitzada, Foment van descartar les alternatives que aprofitaven part del traçat existent, argumentant que el seu elevat cost segons l’estudi no comportava millores significatives en relació a la situació actual.

No sabem exactament com era el cost, però dubtem molt que fóra superior a les quatre propostes que van quedar, doncs, de les quatre restants, les dues primeres són aptes per a circular a 250 km/h i les altres dues a 300 km/h. Les propostes permetrien, segons l’estudi, passar de les 2 hores i 30 minuts actuals entre Sagunt i Terol a uns 50 minuts. L’autobús ara tarda 2 hores i amb cotxe per la A-23 es tarda 1 hora 40 minuts.

En 2011, quan Foment va publicar l’estudi, els companys d’Ecologistas en Acción, igual que va fer AE-Agró, van presentar un document de propostes i al·legacions a l’Estudi Informatiu del corredor ferroviari d’altes prestacions Cantàbric-Mediterrani, tram Terol-Sagunt. Els seus arguments contra este projecte ferroviari parlen per si sols. En primer lloc, recordaven que “este Estudi Informatiu incompliria les determinacions de l’Autoritat Ambiental, ja que elimina de l’Estudi les alternatives recomanades per l’autoritat ambiental i propostes per Ecologistas en Acción, que es basaven a situar el nou traçat sobre l’actual amb les correccions necessàries, atés que l’impacte ambiental era el menor de tots”.

A més a més, indicaven que “l’elecció de l’alta velocitat (250 km i 330 km) com a velocitats de disseny per a les diferents alternatives estudiades, per a un recorregut de muntanya, elevaria el pressupost de la infraestructura de forma insostenible (per damunt dels 4.000 milions d’euros, duplicant el cost de les alternatives que no s’han estudiat), fet que posaria en qüestió la viabilitat de la necessària modernització de l’actual línia Terol-Sagunt, atés que en les actuals circumstàncies econòmiques i pressupostàries este projecte és inviable i d’impossible execució”.

Finalment, segons Ecologistas en Acción, “el recorregut en l’alternativa triada discorre sota túnel en un 50% i en un 10% en viaducte, i per a salvar el Ragudo es planeja un únic túnel d’una longitud superior a 31 km. Este túnel seria més llarg que el que travessa la Serra de Guadarrama, que va suposar una fita en l’enginyeria ferroviària, i elevaria el cost de l’obra a una mitjana de 32 milions d’euros per km, la més alta de totes les línies d’Alta Velocitat a Espanya”.

Des de València en Bici pensem que moltes organitzacions que estaran presents en la manifestació del pròxim diumenge, 7 d’octubre, no saben exactament quines són les Altes Prestacions que s’estan demandant. Perquè sinó no es pot entendre l’assistència de gents que provenen de pobles de la província de Terol, ja que amb el tren que es descriu en l’Estudi Informatiu de 2011 deixaran d’existir.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Volem un ferrocarril públic, social i sostenible!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?