Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Una espècie exòtica invasora competix amb la posidònia d’Almardà

Camp de Morvedre

Una espècie exòtica invasora competix amb la posidònia d’Almardà

AE-Agró i el Club Buzos constatem la proliferació de la Caulerpa cylindracea

divendres 5 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

Per tercer any consecutiu, el passat mes de setembre Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va organitzar un voluntariat submarí per a realitzar el seguiment i control de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) de la saguntina platja d’Almardà. L’objectiu d’este projecte, que s’emmarca dins del programa POSIMED i que compta amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos, és repetir anualment esta jornada per a assegurar a llarg termini la correcta conservació de la praderia de posidònia d’Almardà. Enguany, com a dada destacada de l’estudi, cal lamentar la proliferació de la Caulerpa cylindracea, una espècie exòtica invasora que competix directament amb la posidònia.

Fins a la dècada dels anys 70 del segle passat, una espectacular praderia marina de posidònia (Posidonia oceanica) s’estenia des de Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre, València) fins a la localitat d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Però, a causa del pas de vaixells d’arrossegament i de la contaminació de l’emissari submarí de Canet, ara només ens queda un xicotet vestigi de la gran praderia de posidònia del Camp de Morvedre. Concretament, davant de la platja d’Almardà de Sagunt.

Per a assegurar la correcta conservació d’este tresor mediambiental que amaga la nostra mar, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va posar en marxa en l’estiu de 2016 un projecte de voluntariat submarí per a realitzar el seguiment i control de la praderia de posidònia d’Almardà. Com? Doncs, realitzant una immersió anual amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos per a mesurar, amb la metodologia de treball del programa POSIMED, la densitat dels feixos de posidònia i també la densitat de cobertura del sòl per part de la praderia.

Enguany la immersió a Almardà es va realitzar el diumenge 23 de setembre i va comptar amb la participació de quatre submarinistes. En principi, el resultat d’esta jornada de ciència ciutadana va ser prou positiu, ja que la densitat dels feixos de la posidònia i de la cobertura del sòl de la praderia es manté estable. Però, açò podria canviar durant els pròxims anys per la competència de la Caulerpa cylindracea (antiga C. racemosa var. cylindracea), una espècie exòtica invasora que ha augmentat considerablement la seua presència en el litoral saguntí durant els darrers anys.

Esta planta originària d’Austràlia pot habitar qualsevol biotip als primers 60 metres de profunditat i en qualsevol substrat, siga d’arena, graves o pedra. La seua primera cita a la Mediterrània va ser a Líbia en l’any 1990 i des de llavors no ha parat de colonitzar nous racons de la nostra mar. En el litoral de Sagunt està present, com a mínim, des de 2008.

La Caulerpa cylindracea ocupa grans extensions del fons marí. Concretament des d’abril fins a desembre, quan desapareix per a romandre oculta. Durant la seua època de màxima activitat competix directament amb la posidònia i altre plantes macròfites, així com amb les algues i els organismes sèssils autòctons, motiu pel qual forma part de la llista de les 100 espècies invasores més perilloses d’Europa. Així que caldrà estar molt atents a la seua proliferació pel bé de la praderia de posidònia d’Almardà.

Finalment destacar que, per segon any consecutiu, no hem trobat cap exemplar viu de nacra (Pinna nobilis). Malauradament esta espècie endèmica de la Mediterrània i que és un dels mol·luscos més grans del Planeta es troba hui en dia en “situació crítica” a l’Estat espanyol. Durant els darrers anys un paràsit ha exterminat pràcticament totes les nacres del litoral d’Andalusia, Múrcia, les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. Actualment només hi ha constància d’alguns exemplars vius d’este bivalve al Mar Menor, el litoral de Girona i les Balears.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Voluntariat submarí per a conservar la posidònia d’Almardà

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles