Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Carta en suport a l’equip de patrimoni arbori del CIEF

Comissió Forestal

Carta en suport a l’equip de patrimoni arbori del CIEF

VAERSA els vols acomiadar per a no fer-los indefinits

dijous 11 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

Des de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar públicament el nostre suport als tres treballadors de l’equip de patrimoni arbori del CIEF (Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal) que l’empresa VAERSA vol acomiadar per a no fer-los indefinits. Considerem que els nostres arbres monumentals i singulars són un patrimoni de totes i tots els valencians que s’ha de conservar i preservar. I que ho han de fer professionals ben formats i amb contractes laborals dignes. No com vol VAERSA, amb treballadors en precari i amb data de caducitat. Per això donem suport a la següent carta, redactada pel capatàs de l’equip de patrimoni arbori, i t’emplacem a fer-ho a tu també.

La setmana que s’aprova el reglament de la Llei 4/2006 de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana ens avisen de la no renovació de l’equip de patrimoni arbori del CIEF. VAERSA no vol tindre més treballadors indefinits i el que està fent és no renovar contractes als treballadors que puguen acumular 24 mesos treballats en un període de 30 perquè no passen a ser indefinits. Això afecta l’equip de patrimoni arbori al complet, ja que l’únic treballador indefinit és el capatàs.

L’equip és jove. Es va formar fa menys de dos anys, però està funcionant molt bé i cada vegada millor. Amb el sistema que pretén aplicar VAERSA no es faran contractes de més de 24 mesos. Encara en casos de manteniment i seguiment de problemes estructurals les actuacions no se solen repetir en menys de dos anys. Per tant, ni tan sols hi hauria temps perquè un mateix equip poguera repetir arbre.

Treballar en altura és perillós. Emprant eines de tall ho és molt més. Els arbres en els quals treballa l’equip són molt alts, molt amples o molt vells. L’arboricultura no és sol poda, requerix formació constant i especifica, replantejar dia a dia protocols d’actuació i seguretat per a nosaltres i per a l’arbre. Existix una comissió de seguiment que fiscalitza les actuacions de l’equip per a assegurar que ajuda i no danya un patrimoni tan sensible com són els arbres monumentals i singulars. L’experiència i ofici no es pot penalitzar en un treball com este.

Els tres treballadors de l’equip, Héctor Nacher, Carlos García i José Gomez, van passar per un procés de selecció, que exigix coneixements de grimpa, poda, reconeixement d’espècies i ús de maquinària. Incloïa examen teòric i pràctic. Van deixar els seus anteriors llocs de treball per un més vocacional, però ningú els va advertir en cap moment que el nou lloc de treball no podria durar més de dos anys.

Este escrit va dirigit als directors de parcs, agents mediambientals, tècnics, alcaldes, regidors, propietaris d’arbres monumentals i singulars amb els quals hem col·laborat, així com a tota persona o col·lectiu conscienciat amb la importància dels nostres arbres. La nostra funció està repartida en tot el territori de la Comunitat Valenciana però és menys visible del que sembla. Per això, vos demanem que si esteu d’acord amb l’exposat ho feu saber enviant un correu electrònic a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural (gabinete_capa@gva.es) i a la direcció de VAERSA (direccion@vaersa.com).

Gràcies per la vostra atenció.

Julio López Martos, capatàs de l’equip de patrimoni arbori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Apostem pel pagament dels serveis ambientals que oferixen els boscos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles