Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Naix la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera

Muntanyeta dels Sants

Naix la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera

16 col·lectius ens unim per a coordinar accions i reforçar-nos mútuament

dimecres 24 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

El passat dissabte, 20 d’octubre, el mateix dia del 36 aniversari de la Pantanà de Tous i, de nou, amb una altra gota freda, ens vam reunir a Alzira (La Ribera Alta, València) diferents grups ecologistes de La Ribera Alta i La Ribera Baixa per a conéixer-nos millor i coordinar-nos. No va ser casual la data de la convocatòria. Volíem recordar que la Pantanà del 20 d’octubre de 1982 va ser un fenomen natural molt agreujat per les actuacions humanes: el pantà, l’autovia, els incendis forestals, l’urbanisme irracional… Com a resultat de la reunió del passat dissabte ha nascut la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera.

Els 16 grups que han constituït la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera són Xúquer Viu, el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, la Plataforma Ciutadana pel Magre, el Voluntariat d’Alzira Contra els Incendis Forestals (VACIF), La Llavor, Amics de La Murta, el Voluntariat Mediambiental de Corbera, l’Associació Mediambiental d’Aigües Vives, el Jardinet de l’Estació, La Mitja Galta de Manuel, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, la Comissió Ecologista de l’Aplec de La Ribera, el Grup Promotor Postincendi de Carcaixent, Dynamo i La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción.

L’objectiu principal de la Coordinadora és reforçar-se mútuament i procurar que ciutadans, ajuntaments i conselleries facen més cas a les propostes dels grups ecologistes de La Ribera Alta i La Ribera Baixa. Un altre objectiu implícit és aconseguir que hi haja, almenys, un grup ecologista en cada poble. Perquè hi ha molts problemes ecològics: calfament del clima, incendis forestals, erosió de les muntanyes, residus, contaminació dels aqüífers, pedreres, saturació d’infraestructures, transport hipertrofiat, degradació dels ecosistemes... Tots estos problemes resulten cada vegada més greus i s’han de solucionar abans que resulte impossible.

En la reunió es va decidir fer una llista de correus i un calendari obert comú per a estar en contacte i saber què es fa en cada municipi. I també realitzar una reunió semestral, amb una mostra ecologista al carrer, en algun poble de la comarca. Concretament en algun on hi haja grup i tinga un problema mediambiental gran i urgent per a denunciar-lo tots i exigir solucions.

La pròxima reunió es va proposar per al dissabte 23 de març i es suggeriren pobles com Corbera, que té una pedrera que hauria d’haver-se tancat i restaurat ja, però que es neguen a fer-ho. O Carcaixent, on volen construir una altra carretera per damunt del Barxeta i del Xúquer, destruint moltes fanecades de terra fèrtil, per a arribar a l’autovia (Molí Borrego, Alzira) tres o quatre minuts abans del que arriben ara per les dues carreteres existents. O Carlet, amb grans pedreres a vora riu que perforen l’aqüífer i ningú restaura. O Manuel, que té l’Albaida sec la major part de l’any. O Alzira, on volen fer una altra carretera i un pont nou sobre el Xúquer per a afavorir encara més el transport motoritzat, principal causant del calfament climàtic i d’altres problemes. O Cullera, amb un PAI (Programa d’Actuació Integral) que vol destrossar l’únic tros sense edificar que queda al terme, entre el Xúquer i el Mediterrani. En fi, s’ha de concretar encara on es farà.

Es va parlar també d’aprofitar més les xarxes socials, dels documentals en marxa (un sobre el Magre i un altre sobre el Xúquer), del concurs d’audiovisuals sobre medi ambient que convoca L’Alcúdia, de fer un concurs nostre de fotografia sobre estos temes, de crear un grup de treball sobre educació ambiental per a col·laborar amb els centres educatius, de fer un arxiu històric sobre les lluites ecologistes a La Ribera, d’una llista de propostes per a comprometre els partits abans de les eleccions, de fer jornades de formació per a millorar els coneixements dels membres… I per a tancar l’acte, al final, es va fer un photo-call on qui va voler es va fotografiar abraçant la Terra.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Muntanyeta dels Sants participa en la trobada de les entitats de Sueca que treballen per la salut

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?