Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Residus > Més de 50 plataformes de tot l’Estat signem una Declaració contra la (...)

Comissió de Residus

Més de 50 plataformes de tot l’Estat signem una Declaració contra la Incineració

Esta Declaració vertebra la unitat del moviment anti incineració i pel Residu Zero

divendres 26 d’octubre de 2018, per  AE-Agró

“La incineració és una estafa, contribuïx a l’escalfament global, al Canvi Climàtic i és una greu amenaça per a la salut pública”, afirmen milers de ciutadans, metges, tècnics i ecologistes de tot l’Estat, representats per més de cinquanta plataformes signatàries del manifest que articula la unitat d’acció del moviment anti incineració. Es tracta de la Declaració de Ponferrada contra la Incineració i pel Residu Zero, que serà presentada este divendres, 26 d’octubre, en el Teatro del Barrio de Madrid. Acció Ecologista-Agró és una de les organitzacions ecologistes que ja s’han sumat a esta Declaració.

La Declaració és fruit de la huitena Trobada de la Coordinadora Estatal de Plataformes contra la Incineració de Residus, celebrada recentment a la ciutat lleonesa de Ponferrada per una vintena de col·lectius, als quals s’han sumat i es continuen sumant plataformes, reunint ja a més de 50 grups ecologistes o veïnals de tota la geografia espanyola que “traslladen les seues reflexions i demandes al Ministeri per a la Transició Ecològica, a totes les altres administracions afectades, a la Fiscalia Especial de Medi Ambient i a tota la societat”.

“Exigim a les administracions -afirma la Declaració de Ponferrada- que no concedisquen més permisos d’incineració o coincineració i que desenvolupen alternatives per als residus basades en la Reducció, Reutilització, Reciclatge i la prohibició del No Reciclable, de manera que no convertisquen a les cimenteres ni a les centrals tèrmiques en incineradores de residus encobertes”.

“La (co)incineració de residus produïx compostos químics tòxics: furans, compostos orgànics persistents, metalls pesants, ftalats (plastificadors), dioxines, gasos d’efecte d’hivernacle i gasos àcids que, una vegada alliberats en l’atmosfera passen a les plantes, animals i persones, produint càncers, disrupcions hormonals, problemes respiratoris i altres malalties”.

La Declaració de Ponferrada rebutja eufemismes com “valoritzar”. O que l’energia generada per (co)incineració puga considerar-se neutra i molt menys neta: “Es tracta d’electricitat negra que es disfressa de verd o d’energia renovable. Este blanqueig o greenwashing és inacceptable, motiu pel qual ens oposem rotundament al fet que la futura Llei de Canvi Climàtic blanquege la biomassa per a ús energètic i exigim que s’excloga la biomassa de l’estratègia de transició energètica. Estarem vigilants davant la redacció de l’anunciada Llei de Canvi Climàtic per a demandar al Regne d’Espanya davant la Unió Europea en el cas que s’incloguen pràctiques com la incineració de biomassa que, amb l’excusa del Canvi Climàtic, comporten riscos per a la salut”.

Incinerar és la pitjor solució: hi ha alternatives

“La incineració de residus -continua el manifest-, a més a més de perillosa, està obsoleta. Comptem amb mitjans tècnics, econòmics i socials eficients i suficients per a apostar per alternatives sostenibles de gestió de residus i de producció d’energia. Les estratègies Residu Zero demostren que es poden gestionar els recursos naturals d’una altra manera (Reduir, Reciclar, Reutilitzar, Redissenyar). La prevenció de residus, la prohibició de productes d’un sol ús (com la plaga de les bosses de plàstic), el consum responsable, la reutilització i el reciclatge són excel·lents aliats en la lluita contra el Canvi Climàtic i en l’estalvi d’energia”.

“Apostem per desmaterialitzar l’economia, afavorint la transició cap a una economia decreixentista on consumir menys signifique viure millor. Els avanços tecnològics demostren que és més barat i sostenible un model energètic basat en la prevenció i en la generació d’energia neta”.

La incineració és una estafa

Per als signants de la Declaració de Ponferrada, com és el cas d’Acció Ecologista-Agró, la incineració és una estafa de la qual es lucren les indústries cimenteres, tèrmiques i altres incineradores que reben quantioses subvencions pels drets d’emissió de CO2: “Amb el pretext de pal·liar el Canvi Climàtic, en realitat les administracions estan pagant per desfer-se com siga de les seues tones de fem, que no saben com gestionar”.

“La incineració de residus suposa a més a més un perill cert per a l’agricultura, especialment per a l’agricultura ecològica, perquè les plantes incineradores expulsen a l’aire nombrosos components perillosos, que pararan a la terra i a l’aigua, acumulant-se amb resultats catastròfics: una agricultura de baixa qualitat significa menys generació de recursos i de treball”.

“Sabem de quina manera actuen les empreses especuladores (amb acomiadaments massius quan convé al seu benefici, com han fet tantes vegades sense importar-los persones o famílies). Presenten com a estable un treball precari, a capritx d’interessos i decisions deslocalitzades, com recentment a Lleó la multinacional danesa Vestas (400 acomiadaments sense titubejar per a estalviar 30 milions anuals, després d’haver rebut més de 15 milions d’euros d’ajudes públiques). A mitjà i llarg termini, el treball més intensiu, ètic i durador és el que es relaciona amb una bona salut ecològica i ambiental”.

La Declaració interpel·la amb importants demandes al Ministeri per a la Transició Ecològica i a les altres administracions, com l’exigència d’etiquetar els sacs de ciment detallant amb quina energia ha sigut fabricat o els productes que conté, la seua perillositat i les normes de manipulació per a protegir al consumidor.

Així, en la part dispositiva del document, les cinquanta plataformes acorden “presentar com més prompte millor una denúncia conjunta contra la incineració davant la Fiscalia Especial de Medi Ambient. Denunciar les autoritzacions a incineradores concedides en anys anteriors vulnerant la Llei i exigir el compliment de les Autoritzacions Ambientals Integrades. Denunciar davant els Tribunals als ajuntaments que incomplisquen els Plans Autonòmics de Residus. Exigir estudis científics de qualitat d’aire objectius i independents en els focus directes de contaminació. Dirigir-nos de forma conjunta al grup de drets fonamentals, drets dels ciutadans i lliure circulació de persones del Consell d’Europa perquè inste a este Consell a incloure el dret a un medi ambient saludable en el Conveni Europeu de Drets Humans i en la Carta de Drets Fonamentals de l’ONU”.

Finalment, la Declaració de Ponferrada expressa el seu suport a Bierzo Aire Limpio en la seua lluita contra la incineració de pneumàtics en El Bierzo (que reunix ja més d’11.000 signatures entregades al president de la Junta de Castella i Lleó) i contra la macro incineradora de biomassa promoguda per Forestalia en Cubillos del Sil; se solidaritza amb els activistes mexicans Brisa Violeta Carrasco i Tadeo Vargas, agredits per empreses cimenteres; i agraïx la presència en les trobades del professor novaiorqués Paul Connett, referent mundial en l’estratègia Residu Zero.

Signen la Declaració de Ponferrada plataformes del Camp de Morvedre i La Foia de Bunyol (València), Benahadux i Carboneras (Almeria), Montcada i Reixac, Santa Margarida i Els Monjos, La Garriga i Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), Madrid, El Bierzo, Astúries, Galícia, Biscaia, Guipúscoa, Alsasua (Navarra), Los Alcores (Sevilla), Córdoba, Niebla (Huelva), Morata de Tajuña i Mora (Toledo), Campo de Gibraltar i Bahía de Algeciras (Cadis), entre altres. A més a més també col·lectius com Acció Ecologista-Agró, Alternativa Verde por Asturias-EQUO, Amics de la Terra, ADEGA, Ecologistas en Acción, GAIA, La Olla del Bierzo, Plataforma para la Defensa de la Cordillera Cantábrica, Rede Decrecemento i Tyto Alba.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : CEMEX: STOP incineració!!!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles