Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Custòdia del territori i restauració dunar a Puçol

Horta Nord

Custòdia del territori i restauració dunar a Puçol

Cap de setmana de natura entre mar i muntanya

dilluns 12 de novembre de 2018, per  AE-Agró

El passat cap de setmana, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va protagonitzar dues activitats a Puçol. La primera va ser el dissabte 10 de novembre. Eixe dia vam rebre al Paratge Natural Municipal de La Costera als participants en les Jornades Estatals de Custòdia del Territori. Amb ells vam compartir esta experiència de custòdia del territori entre un ajuntament i una associació que desenvolupem des de 2011 en esta muntanyeta de la Serra Calderona. I l’endemà, el diumenge 11 de novembre, vam organitzar una visita guiada al projecte de restauració dunar que vam encetar en 2012 a la platja de Puçol.

La setmana passada València va ser l’escenari de les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori. Concretament del dijous 8 al dissabte 10 de novembre, dia que els participants en estes trobades van aprofitar per a visitar diferents projectes de custòdia del territori. I el primer d’ells va ser el del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol (Horta Nord, València).

Com vam explicar, esta experiència de custòdia del territori entre un ajuntament, en este cas el de Puçol, i una associació, Acció Ecologista-Agró, va arrancar en 2011. Des d’aleshores, gràcies a esta iniciativa, s’ha obert al públic les instal·lacions de La Costera i, al mateix temps, s’han desenvolupat en este paratge natural municipal diferents projectes de restauració i conservació mediambiental. Enguany, per exemple, esta muntanyeta de la Serra Calderona suma ja quasi 1.000 visites en totes les activitats programades per AE-Agró.

La visita dels participants en les Jornades Estatals de Custòdia del Territori va començar en l’Aula Multiusos de La Costera, després ens vam traslladar a l’Aula Natura i vam acabar el recorregut pel paratge en el viver forestal que AE-Agró gestiona en esta muntanyeta de la Serra Calderona. Per a nosaltres va ser tot un honor compartir esta experiència de custòdia del territori amb companys i companyes de tota Espanya que també treballen en este camp, que permet a la ciutadania implicar-se en la gestió responsable i sostenible dels espais naturals.

Visita guiada a la restauració dunar de Puçol

A més a més de la visita a La Costera dels participants en les Jornades Estatals de Custòdia del Territori, el passat cap de setmana AE-Agró Horta Nord també va realitzar una visita guiada a la restauració dunar de la platja de Puçol. La cita va reunir a unes 35 persones que van descobrir com, gràcies a la reintroducció de la flora dunar, esta platja ha aconseguit minimitzar la històrica pèrdua d’arena que patia per l’erosió generada pel port industrial de Sagunt.

Amb esta cita, que va concloure amb una nova plantació de flora dunar, arranca la campanya “Tardor a la platja de Puçol”. Esta iniciativa d’AE-Agró i l’Ajuntament de Puçol, organitzada amb el suport del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de València, consta de quatre activitats gratuïtes per a tots els públics. La pròxima serà este diumenge, 18 de novembre, quan tenim programada una visita guiada a la Marjal dels Moros. T’esperem per a descobrir-te la fauna i flora d’este xicotet però valuós aiguamoll.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Et convidem a descobrir els valors naturals de la Marjal dels Moros i la platja de Puçol

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?