Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Ribera Alta > Jornada tècnica a Carcaixent del projecte Guardians del Xúquer

La Ribera Alta

Jornada tècnica a Carcaixent del projecte Guardians del Xúquer

Esta iniciativa aspira a restaurar el Barranc de Barxeta i a crear un filtre verd

dimecres 14 de novembre de 2018, per  AE-Agró

El passat dimecres, 7 de novembre, es va presentar a Carcaixent (La Ribera Alta, València) el projecte Guardians del Xúquer amb una jornada tècnica sobre esta iniciativa participativa de rehabilitació i millora d’ecosistemes aquàtics en la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. Concretament, este projecte que impulsa Schweppes Suntory Espanya amb la col·laboració d’ECODES es desenvoluparà en Carcaixent, on Guardians del Xúquer s’ha compromés a restaurar un tram de 325 metres del Barranc de Barxeta. A més a més, gràcies a esta iniciativa també es crearà un filtre verd de 500 metres quadrats per a millorar la qualitat de l’aigua que l’EDAR d’Alzira-Carcaixent aporta al Riu Xúquer.

L’auditori Les Dominiques va ser l’escenari de la presentació del projecte Guardians del Xúquer, una iniciativa que impulsa Schweppes Suntory Espanya amb la col·laboració d’ECODES i l’Ajuntament de Carcaixent (La Ribera Alta, València). La cita va ser el passat dimecres, 7 de novembre, i va comptar amb quatre ponències tècniques. La primera va ser la de Francisco Javier Monte, tècnic superior de la Direcció General de l’Aigua (Ministeri per a la Transició Ecològica) que va parlar de la rehabilitació de rius en trams urbans.

Després va intervindre Albert Sorolla, president d’AEIP (Associació Espanyola d’Enginyeria del Paisatge) i director tècnic de Naturalea Conservació SL que va mostrar les aplicacions tècniques de la bioenginyeria en trams urbans de rius. El següent ponent va ser Francesc La Roca, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, que va exposar una agenda per al Riu Xúquer centrada en el tercer cicle de planificació. Finalment, Eva Beltrán, cap de l’Àrea de Gestió Mediambiental de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que va explicar diferents actuacions de restauració, rehabilitació i millora de l’estat de les masses d’aigua en la conca del Xúquer.

Després de les ponències, es va celebrar una taula redona sobre restauració, rehabilitació o millora de rius en trams urbans amb especial atenció a la conca del Xúquer. En este debat, que va moderar Tony Herrera, biòleg i expert en restauració fluvial d’ECODES, van participar Pere Merino (AEMS-Ríos con Vida), Jaume Puchalt (Xúquer Viu), María Pilar Martínez (Centre Ibèric de Restauració Fluvial), Pedro Domínguez (La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción), Antonio Ríos (Reial Séquia de Carcaixent) i la nostra companya Eva Tudela (Acció Ecologista-Agró La Ribera Alta).

Esta jornada de presentació del projecte Guardians del Xúquer va comptar també amb les intervencions de Francisco Salom, alcalde de Carcaixent; Carmen Guembe, directora de comunicació de Schweppes Suntory Espanya; i Francisco Baeza, director de Citresa. Tal com es va exposar durant l’acte, l’objectiu d’esta iniciativa participativa és rehabilitar i millorar ecosistemes aquàtics en la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. Concretament a la localitat de Carcaixent, on ja hi ha dues propostes d’actuació tancades.

La primera serà restaurar mediambientalment uns 325 metres del Barranc de Barxeta, on s’eliminaran les exòtiques i invasores canyes (Arundo donax) per a recuperar després la vegetació de ribera autòctona. I la segona actuació que s’ha compromés a realitzar el projecte Guardians del Xúquer és la creació d’un filtre verd de 500 metres quadrats per a millorar la qualitat de l’aigua de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) Alzira-Carcaixent que va a parar al Riu Xúquer.

Paga la pena destacar que estes dues actuacions van ser proposades durant dues jornades prèvies de participació ciutadana, en les quals també va participar AE-Agró La Ribera Alta. Per a 2019 s’espera que estiga redactat el projecte de restauració del Barranc de Barxeta i que comencen els treballs de rehabilitació i millora. Quan finalitzen, arrancarà la segona actuació, la del filtre verd de l’EDAR Alzira-Carcaixent.

Tertúlia a Carcaixent sobre educació ambiental

El passat 26 d’octubre, divendres, el Grup Promotor Postincendi de Carcaixent va organitzar una tertúlia formativa sobre usos de la muntanya. En esta ocasió, la temàtica elegida va ser l’educació ambiental. La tertúlia es va dividir en dues taules. En la primera, la dels convidats, van participar La Granja de Bitxos, Interpreta Natura i també Fina Oliver i Josep Sanjuan, docents de primària i secundària. En la segona taula, la dels experts, van intervindre l’enginyer forestal Ferran Dalmau i la nostra companya Sara Aunés, coordinadora de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró.

Esta tertúlia forma part de la segona fase de participació ciutadana que impulsa el Grup Promotor Postincendi de Carcaixent, entitat que compta amb el suport d’AE-Agró. L’objectiu és fomentar la participació ciutadana, la formació i el debat per a decidir entre tots els agents implicats quin és el futur que volem per a les muntanyes de Carcaixent, que malauradament van patir un greu incendi forestal en l’any 2016.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró aposta pel reg tradicional en l’horta de Carcaixent

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?